Izvor: Kurir
16.02.2024 u 16:25
0

NAUKA PRESUDILA: Otkrivena prava istina o kolagenu i njegovim dejstvima!

Kolagen je protein koji se nalazi u hrskavici, kostima, tetivama i koži. Danas, postoji na stotine suplemenata za koje proizvođači tvrde da poboljšavaju zdravlje kože, noktiju i kose, i time pomažu da stariji ljudi izgledaju mlađe

U studiji objavljenoj u inostranom časopisu Časopisu, istraživači su otkrili da su i kratkoročna i dugoročna upotreba suplemenata kolagena dobre jer dovode do hidratacije i povećanja elastičnosti kože i bržeg zarastanja rana, a naučnici nisu otkrili nikakve nuspojave upotrebe ovih proizvoda.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da studija nije dokazala da li suplementi kolagena zaista povećavaju snabdevenost tela kolagenom.

-Kada protein uđe u telo, razlaže se na aminokiseline. Te aminokiseline se zatim apsorbuju i koriste u telu za stvaranje novih proteina. Telo zatim odlučuje za šta će koristiti aminokiseline, a to nije uvek za stvaranje više kolagena – objašnjavaju stručnjaci.

Naučno je dokazano da iako suplementi kolagena zapravo ne deluju na zdravlje kože i lepote, oni mogu pomoći kod bolova u zglobovima. Neke studije su otkrile da ovi suplementi poboljšavaju simptome kod osoba sa osteoartritisom, bolešću u kojoj zglobna hrskavica vremenom slabi, tvrde rezultati studija.

Ako kolagen ne pomaže, šta da koristite?

Ono što je sigurno dobro za vašu kožu, jesu kreme za sunčanje i retinoid.

-Za ove proizvode postoji najviše kliničkih dokaza, a osim toga najeftiniji su za upotrebu. Osim što kreme za zaštitu od sunca štite kožu od raka kože, odlične su u sprečavanju prevremenog starenja. Najbolje što možete da uradite za svoju kožu jeste da nekoliko puta na dan mažete kremu za zaštitu od sunce – poručuje dr Temitajo Oguleje, klinički dermatolog.

Proizvodi koji sadrže retinoid poboljašaju proizvodnju kolagena, smanjuju bore, poboljšavaju elsatičnost i teksturu kože, pokazala je studija objavljena u časopisu.

Kako očuvati zdravlje kože?

Osim korišćenja proverenih preparata za negu kože, najveći uticaj na zdravlje kože i prirodnu proizvodnju kolagena ima izbegavanje duvana i zagađenja kao i dovoljna količina sna. Takođe, veliku ulogu ima i ishrana.

Hrana za koju je dokazano da sadrži dosta kolagena uključuje piletinu, ribu, belanca, citrusno voće, bobičasto voće, tropsko voće, beli luk, zeleno lisnato povrće, mahunarke, indijski orah, paradajz i paprike.

SVI PROTEINI SADRŽE MIKROPLASTIKU: A gde je ima najviše?

Stručnjaci upozoravaju da je neophodno da se posavetujete sa svojim lekarom pre nego odlučite da povećate unos kolagena pomoću suplemenata, kako biste bili upoznati sa svim zdravstvenim rizicima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter