Izvor: Alo
15.06.2024 u 14:56
0

Ne trljajte oči! Doktor objašnjava zašto ova navika može biti opasna

Alergije i stanja poput polenske groznice takođe mogu izazvati svrab očiju

Svi znaju osećaj kada su savršeno našminkani i onda osete taj dosadni svrab u uglu oka i očajnički žele da ga protrljaju.

BILI SMO U POTPUNOJ ZABLUDI: Naučnici tvrde da je ova temperatura tela ključ dugovečnosti!

To ne samo da je loša ideja jer ćete razmazati šminku, već može predstavljati i zdravstveni rizik. U stvari, lekari aktivno savetuju da ne trljamo oči, i to iz jednog posebnog medicinskog razloga.

Ako osetite potrebe da trljate oči to znači da imate prljavštinu ili prašinu u oku ili na trepavicama koja izaziva iritaciju, ali takođe može biti osnovni znak zdravlja očiju.

Prema Healthline-u, trljanje očiju može biti opasno:

„Trljanje očiju može značiti mnogo stvari. Možda imate infekciju oka, alergije ili neko drugo zdravstveno stanje.

Infekcije poput konjunktivitisa mogu nas naterati da protrljamo oči. Iako je ova infekcija prilično česta i obično nije ozbiljna, svrab može biti najneugodniji simptom.

Konjunktivitis je ipak zarazan, pa je važno da ne pokušavamo da ne trljamo oči jer to može značiti širenje infekcije.

Alergije i stanja poput polenske groznice takođe mogu izazvati svrab očiju, koji se obično može lečiti uzimanjem lekova protiv alergije.

Ostala stanja koja mogu dovesti do svraba očiju uključuju naprezanje očiju, koje može nastati zbog predugog gledanja u ekran telefona ili računara, kao i suve oči, kada vaše oči ne proizvode dovoljno suza, što rezultira suvim i često iritiranim očima.

Oftalmolog dr. Imejn Tarib je takođe upozorila na opasnosti trljanja očiju na TikTok-u, pošto je rekla da trljanje očiju može da izazove stanja poput keratokonusa, kao i da pogorša podočnjake, bore i krvave oči.

U videu objavljenom na TikTok-u, koji je sakupio preko 19,9 miliona pregleda, pokazala je gledaocima kako, možete bebedno da trljate oči onda kada apsolutno ne možete da ne dirate oči.

Dr. Tarib savetujete da izbegavate direktan kontakt i umesto toga pređete mekanim delom prsta oko očne jabučice da biste ublažili svrab. Takođe je važno da to radite čistim prstima, kako biste sprečili bilo kakvu infekciju ili širenje zaraze.

Ako nakon traljanja počnete da osećate bilo kakve simptome kao što su bol u oku, osetljivost na svetlost, smanjen ili zamagljen vid, crvenilo ili upala ili osećaj mučnine i umora, odmah potražite medicinsku pomoć jer to može biti znak oštećenja oko.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter