Izvor: Happy BSC Portal Informer.rs
13.01.2024 u 09:48
0

OVO POVRĆE JE ELIKSIR MLADOSTI: Oporavlja jetru, reguliše šećer i snižava pritisak

Crveni kupus ima visok sadržaj vitamina C. i E, bogat je i fosforom i kalcijumom i odličan kao preventiva za razne zdravstvene tegobe.

Možete da ga koristite zbog njegovih lekovitih svojstava ili za detoksikaciju. Naime, dugotrajnim kuvanjem kupus gubi mnogo svojih dragocenih elemenata i postaje prilično nesvarljiv.

Evo šta sve može crveni kupus:

Doprinosi boljem metabolizmu

Crveni kupus je veoma bogat mineralima što doprinosi boljem radu metabolizma. Zato se smatra veoma značajnom namirnicom za detoksikaciju. Dobro utiče na rad celog organizma.

Zbog tih svojstava treba da je zastupljen u ishrani svih ljudi, zdravih i bolesnih, mladih i starijih. Delotvoran je i u slučaju artroze, gastritisa, kolitisa, zamora, problema sa aknama, dermatoze, insuficijencije bubrega, jetre i opstipacije.

Pixabay

Poboljšava probavu

Poznato je da crveni kupus ima odličan efekat na probavu jer pomaže telu da proizvodi žuč. To znači da sprečava probleme poput lošeg varenja ili konstipacije. Sok od kupusa je takođe vrlo efikasan kod tretiranja čireva, naročito peptičkog čira.

Umiruje kašalj

Sirup od crvenog kupusa smiruje kašalj i smanjuje i ublažava sekreciju u disajnim putevima.

Smanjuje nivo holesterola i čisti jetru

Još jedna prednost crvenog kupusa je to što snižava holesterol i mokraćnu kiselinu, zahvaljujući velikoj količini sumpora koju sadrži. Ta količina je zaslužna za njegovu karakterističnu aromu. Nivoi holesterola i mokraćne kiseline se smanjuju usled ovih faktora.

Blagotvorno deluje na želudac

Tri čaše soka od svežeg kupusa na dan najbolji su lek za čireve na želucu, ali se može piti i preventivno jer blagotvorno deluje na želudac.

Leči promuklost

Da ne bi ostali bez glasa, mnogi pevači pre izlaska na scenu popiju šoljicu neposoljene supe od kupusa, u koju je umešano jedan žumance.

Umanjuje znakove starenja

Kupusov sok sadrži veliku količinu antioksidanata i vitamina A, C i E, koji vam pomažu da održite kožu hidriranom, mekom, glatkom i sjajnom.

Još jedna prednost konzumiranja crvenog kupusa je to što pospešuje stvaranje kolagena, odnosno blokova koji vezuju kožu i tkiva u telu, pa tako održava zdravlje vaših mišića i kože.

PROBAJTE NEŠTO DRUGAČIJE: Razbuđuje kao najjača kafa, a podiže i imunitet

Pogoduje dijabetičarima

Konzumiranje crvenog kupusa će vam pomoći da kontrolišete nivo šećera u organizmu.

Crveni kupus sadrži malo kalorija i ugljenih hidrata što će umanjiti vašu glad, a neće povećati telesnu težinu. Dobra ideja je da uključite crveni kupus u vidu salate ili ceđenih sokova, kako biste izbegli glad.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter