Izvor: Telegraf.rs
25.10.2023 u 12:57
0

PEDIJATAR OTKRIVA BOLESTI MODERNOG DOBA: Kriva kičma kao najveći problem kod dece, prati je gojaznost

Kriva kičma, loše držanje, insulinska rezistencija, dijabetes, hipertenzija nisu samo boljke koje muče odrasle ljude. Naime, sve ove bolesti mogu da se jave kod dece i to još u osnovnoškolskom uzrastu.

Kod dece se često javlja dijabetes i insulinska rezistencija, a to je zato što jedu brzu hranu, koja brzo diže nivo glukoze. Pored toga, oni se ne kreću, mnogo vremena provode sedeći ispred računara i telefona – kaže dr Vesna Vuleković, pedijatar
Kriva kičma, loše držanje, insulinska rezistencija, dijabetes, hipertenzija nisu samo boljke koje muče odrasle ljude. Naime, sve ove bolesti mogu da se jave kod dece i to još u osnovnoškolskom uzrastu.

Načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja „Novi Sad” dr Vesna Vuleković kaže kako je najveći problem novosadskih osnovaca kriva kičma, ali da su deca u Vojvodini u velikoj meri gojazna, te da to može da utiče i na pojavu drugih bolesti.

Gojaznost može da vodi u hipertenziju
Naša sagovornica navodi i kako pedijatri i medicinske sestre ove ustanove počinju da obilaze decu u deset osnovnih škola na području novosadske opštine, kako bi ih zdravstveno edukovali, ali i da im izmere visinu, težinu, da provere zdravstveno stanje i stepen uhranjenosti.

– Mladi roditelji u Novom Sadu jako paze šta jedu, pa vode računa i šta jedu njihova deca. Trude se da deca ne jedu slatkiše, tako da je u gradu sada trend da je manje gojazne dece. Međutim, u porodicama koje imaju lošiji ekonomski status, jede se dosta testa i slatkiša i ta deca su gojazna. Važno je decu naučiti da ne budu gojazna, da paze šta jedu, da su fizički aktivna. Kod mladih se pojavljuje hipertenzija u ranim dvadesetim godinama, a to može da se spreči ukoliko se deca ranije nauče da vode računa o ishrani. Kada je pojavi hipertenzija kod dece, to je često i zbog porodičnog nasleđa, ali i zbog ishrane – kaže dr Vesna Vuleković.

Dijabetes i insulinska rezistencija kod osnovaca
– Kod dece se često javlja dijabetes i insulinska rezistencija, a to je zato što jedu brzu hranu, koja brzo diže nivo glukoze. Pored toga, oni se ne kreću, mnogo vremena provode sedeći ispred računara i telefona. Neka deca imaju i porodičnu predispoziciju da dobiju dijabetes, a kod njih i najobičnija infekcija može da bude okidač za pojavu ove bolesti. Zato je važno da se ova deca vakcinišu protiv gripa – ispričala je dr Vesna Vuleković.

Skolioze i kifoze
– Deca imaju skolioze i kifoze, trpe bolove u kičmi i vratu, imaju glavobolje, vrtoglavice. Kičma drži celo telo i jako je važno da bude zdrava. Pored toga, ovo može da povuče i kasnije tegobe u životu, bolove u kolenima i kukovima. Deca koja imaju krivu kičmu moraju da nose midere, ortoze, da idu na vežbe kod fizijatra, a neka moraju i da idu na operacije, kako bi se kičma ispravila i da se ne bi krivila dalje – ispričala je dr Vesna Vuleković.

Treninzi se ne preporučuju u večernjim satima
Načelnica pedijatrije novosadskog doma zdravlja, dr Vesna Vuleković ističe kako je važno da mališani provode vreme napolju i da su fizički aktivni. Ona skreće pažnju i na to da nije dobro da su treninzi u večernjim satima, jer tada organizam treba da se uspavljuje, a ne da se razbuđuje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter