Izvor: Novosti.online
03.12.2023 u 10:35
0

PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Napravite pravu tradicionalnu sarmu

Tradicionalna jela su nam omiljena i ništa se ne može porediti sa njima. Kada pomislimo na pripremu kuvanog kiselog kupusa, odmah se setimo da ga naše mame i bake prave na najukusniji način i da njihovu pripremu ne može da zameni nijedna druga.

Ono što svi volimo je sarma koja je kraljica srpske kuhinje. Svako je sprema na svoj način, a sada ćete videti kako se sprema seljačka sarma, kako samo seljaci znaju da je prave.

Ovo su sastojci za recept za pravljenje seljačke sarme:

Paradajz u boci ili paradajz oko 300 ml

Veća glava kiselog kupusa

Lovorov list

Dimljena slanina

6 čena belog luka

1 kg mlevenog mešanog mesa (govedina/svinjetina)

3 glavice crnog luka

Meso po želji (vrat, rebra)

So i biber

Domaća mast

Suva paprika

Šolja pirinča

Priprema:

Propržite luk i beli luk, pa dodajte mleveno meso. Dodajte začine i sol po ukusu. Kada se sve lepo proprži, dodajte oprani pirinač, pa uzmite kupus i uvijte sarmu. Uklonite koren sa svakog lista da biste ga lakše umotali. Kada ih umotate, stavite u duboku tepsiju gde ste na dnu namazali masnoću. Ređati sardine i suvo meso, dodati lovorov list po želji. Sipajte paradajz, pa dolijte vode da se sarme natopi. Kuvati oko 2 sata, obavezno na laganoj vatri. Na kraju na masti možete propržiti po kašiku brašna i aleve paprike, a pred kraj kuvanja, dok se još krčka, prelijte sosom. Dobićete odličan preliv za sarmu.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter