Izvor: kurir
24.12.2021 u 12:19
0

Prirodni SEDATIV: Popijte ovaj čaj i rešite se stresa

Koristi se kod nervne napetosti, razdražljivosti i nervoze koja se ispoljava na želucu i crevima.

Valerijana, macina trava ili lekoviti odoljen je višegodišnja biljka koja se smatra prirodnim sedativom i anksiolitikom (lek koji se koristi za lečenje anksioznost). Ime dolazi od latinske reči valere, koja znači „biti snažan“, „biti dobro“.

Reč je o biljci koja raste na vlažnim livadama u Evropi i Aziji, a može dostići visinu od otprilike dva metra. Cvetovi su joj beli, ružičasti, a ponekad i ljubičasti. Već 15 vekova je poznato da njen koren ima umirujući efekat na ljude. Nekada su se od valerijane pripremali samo čajevi, a danas možete pronaći kreme, tablete i kapsule.

Lekovita biljka

Osim što reaguje na centralni nervni sistem ljudi, veruje se da valerijana reguliše rad srca, pojačava izlučivanje žuči, smanjuje grčeve mišića, a pomaže i kod nesanice. U narodnoj medicini preporučuje se i kod napada migrene, hroničnog umora ili kao pomoć kod odvikavanja od pušenja. Osim što u nekim situacijama može sniziti krvni pritisak, njeno korišćenje nema drugih ozbiljnih nuspojava. Ipak, s valerijanom ne treba preterivati, a posebno je važno da se ne konzumira u kombinaciji s drugim sedativima ili hipnoticima.

Upozorenje

Ne preporučuje se konzumiranje više od tri šolje čaja dnevno. Potpuno je siguran za konzumaciju u trajanju od 28 dana, nakon toga treba napraviti pauzu. Ne preporučeje se trudnicama i dojiljama, a takođe nemojte piti čaj ni ako planirate da vozite automobil ili da upravljate nekim mašinama za koje je potrebna koncentracija.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter