Izvor:
15.08.2023 u 22:45
2

SRPSKI PROIZVODI CENJENI U EVROPI: Evo za kojim se to našim proizvodima luduje

Kao što je Kina na svetskom tržištu sinonim za masovnu proizvodnju, Srbija je za evropske potrošače uveliko asocijacija za kvalitet kod određene vrste proizvoda. Kako se to desilo i koji naši proizvodi su na ceni kod Evropljana?

Svima je poznato da je srpsko voće i povrće veoma ukusno i GMO free, a posebno se hvalimo našim malinama, jabukama i borovnicama. Međutim, srpski proizvodi nisu tek tako na dobrom glasu medju najzahtevnijim kupcima. Da biste osvojili evropsko, pa i svetsko tržište, a mala ste zemlja kao Srbija, onda morate potrošačima ponuditi nešto više i bolje od konkurencije koja je izuzetna. Naši proizvođači su odavno svesni da je jedini spas – kvalitet. I zaista, svi domaći produkti po kojima nas znaju „preko“ dobili su najviše ocene prilikom kontrole, a upravo zato se Srbija i nametnula kao zemlja koja i te kako ima šta da ponudi.

Nismo zanemarljivi ni u tekstilnoj industriji, imamo „male a velike proizvođače“ koji svoju robu prodaju van granica zemlje, pa su se čak nametnuli i u Italiji, kolevci mode.

U tako širokoj lepezi proizvoda koje Srbija može da ponudi ističu se i papirni ubrusi. Reč je o nebeljenim, takoreći zdravim ubrusima, koji su godinama apsolutni hit na evropskom tržištu upravo zbog svojih karakteristika. To su ubrusi od 100 odsto celuloze, prirodne braon boje, koji nisu tretirani hemikalijama da bi postali beli. Takođe, imaju IFS sertifikat, koji je garant da proizvod sme da bude u blizini hrane i da neće u dodiru sa namirnicama ispustiti štetna jedinjenja. Ovo je veoma važno jer svaki ubrus ima vrlo široku primenu – na njega ćete staviti voće da se ocedi, u nedostatku salveta poslužiće kao dekoracija na stolu, obrisaćete sebi usta, posušiti vlažnu površinu u kuhinji… I upravo zato se Evropljani, koji vode računa o tome šta kupuju, opredeljuju za srpske nebeljene ubruse. Ali to, ipak, nije jedini razlog.

unsplashed

Nebeljeni ubrus je postao i deo lajfstajla. On se nesmetano pojavljuje u kuhinjama raznih influenserki, u novim luksuznim hotelima, u modernim stanovima, jer je oličenje zdravog, odgovornog, održivog načina života, baš onakvog kojem težimo. A težimo životu bez plastike, hemije, bez veštačkih ukusa i mirisa, životu u kojem vodimo računa o onome što stavljamo na svoju kožu, o onome što jedemo, o načinu na koji mislimo…Težimo životu koji neće uništiti nas, ali ni one posle nas. I u Srbiji je sve veća svest o važnosti onoga što koristimo, o tome koliko je nešto štetno i koliko nam može nauditi nepromišljena kupovina proizvoda koje upotrebljavamo svakodnevno. Ipak, nije uvek bilo tako. Donedavno su najčešće scene u radnjama bile kao one filmske iz velikih marketa kad su sniženja – „kupuj, nije bitno kakvo je, bitno da se kupi u što većim količinama, da se ima“. I u tim trenucima, niko nije pratio je li proizvod kvalitetan, da li može biti štetan i šta ćemo sutra kad krenu “ bolesti ni od kuda“. Ipak, danas se stvari menjaju nabolje. Ne samo da imamo proizvođača koji zadovoljava svetske „zelene“ standarde već su nam ti proizvodi nadohvat ruke.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “SRPSKI PROIZVODI CENJENI U EVROPI: Evo za kojim se to našim proizvodima luduje”

  1. Kada bi Kina proizvodila samo najkvalitetnije stvari bila bi broj jedan na svetu , ali ona proizvodi stvari i za bogatije i za siromasnije , nekada je ti manji kvalitetni proizvodi unizavaju to jest preovladava manje kvalitetan proizvod po raznim drzava nad kvalitetnim i onda se misli da joj je uglavnom sve nekvalitetno.
    Ovo za ubruse braon ili bez boje mislila sam da je suprotno da se oni ne izbeljuju i ne tretiraju kako treba da bi bili bezbedni za upotrebu u kuhinji , da li ste vi sigurni u vezi toga , zasto bi bili jeftiniji od belih ako je to tako? . Treba ispitati zute boje kojima se farbaju stvari i za jelo i za upotrebu , jer zuta boja je uglavnom kancerogena sem one koja je prirodno zuta .

    0
    0
    Odgovori
  2. Nema jos na pijaci sljiva Madjarki ili Savki od njih je najbolji dzem ili pekmez . Ima nekih koje lice na njih , cena je 200.00 dinara na Zemunskoj pijaci ali ne lice na prave one starinske .
    Da vam dam jedan jednostavan a dobar recept za pravljenje dzema , uzmete pleh od šporeta , šljive operete , izvadite im košticu raspolovite i stavljate polutke okrenute na dole , gore je znaci polutka sa pokozicom , tako ih redjate po plehu u jednom redu da budu ali zgusnute , pospite secerom koliko zelite ukljucite rernu na 200 stepeni i pecite ih , kada vidite da se sok koje su pustile zgusnjava , vadite ih i kutlačom ili kašikom ređjajte dzem , koji ce biti malo redji ali odlican, u sterilisane tegle , zatvorite sterilisanim metalnim poklopcima zavrtanjem kao ča. ča , ča, dva zavrtnja unazad jedan unapred čvrsto zatvorite, postavite drvene štapiće, ne okrugle vec pljosnate u veću šerpu , na štapiče postavite upravo zatvorene vruće tegle , nalijte iz bojlercica vruću vodu u šerpu do visine dva prsta ispod poklopca tegli stavite na ringlu zagrejte kada voda prokljuca smanjite da struji oko tegli drzite sa tom temperaturom oko pola sata , nakon toga iskljutite dugme na sporetu i ostavite na istoj toj ringli da se dzem potpuno ohladi u šerpi sa vodom, to je obicno za oko sedam do osam sati a onda pažljivo izvadite svaku teglu prebrišite je vlažnom čistom krpom i ostavite da se osuši pa stavite nalepnicu (ima ih lepih u DM) na svaku sta je unutra da znate ili jos i napiste koja je tura da znate da ako ste u nekoj turi nesto pogresili da znate u cemu . Po ovom postupku dobijate skoro cele polutke skuvane sljive , odličan dzem , može se ko voli staviti malo cimeta ili ruma jos na pocetku pecenja , ja ne stavljam , volim cistu sljivu . Pazite samo da ne prepecete sljive u rerni ili da ne zagore onda to mozete baciti .

    1
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter