Izvor: Objektiv.rs, rastimozdravo.com
26.05.2022 u 17:50
0

Zbog čega nastaje FONTANELA na bebinoj glavi? Kako se neguje i o čemu treba voditi računa

Kada dodirnete glavu tek rođene bebe, primetićete da se na njoj nalazi blago udubljenje. U pitanju je fontanela.

Lekari objašnjavaju da su u pitanju membrane sačinjene od gustog vezivnog tkiva koje se nalaze između kostiju lobanje.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Najveća fontanela je prednja fontanela u obliku dijamanta, koja se nalazi između čeone kosti i temenih kostiju glave. Veličina fontanele varira od bebe do bebe, a najčešće je velika između 1 i 5 centimetara.

Zadnja fontanela ili mala fontanela, nalazi se na potiljačnom delu lobanje, između temenih kostiju i potiljačne kosti. Uglavnom nije veća od 1,5 centimetara.

Kada mladi roditelji prvi put primete fontanelu, obično su zbunjeni i pomalo uplašeni, ako ranije nisu čuli za ovu pojavu. Međutim, za brigu nema razloga, jer je u pitanju sasvim normalna stvar, koja je šta više i poželjna.

Na samom rođenju, kosti bebine lobanje nisu sasvim spojene, pa mekani delovi postoje da bi glava mogla da prilagođava svoj oblik tokom prolaska kroz porođajni kanal. Priroda se za ovo pobrinula kako prirodni porođaj ne bi izazvao nekakve povrede na bebinoj glavici.

Druga svrha postojanja fontanela jeste fleksibilnost lobanje, koja omogućava mozgu da raste i da se razvija tokom godina.

Mnoge mlade roditelje muči i pitanje da li fontanela može da se povredi. U principu, može, kao i svaki drugi deo bebinog tela, ali iako ona deluju posebno osetljivo, istina je da je dobro zaštićene membranom i da do povrede ne može da dođe lako.

Što se tiče održavanja fontanele, odnosno nege bebine glavice, podrazumeva svakodnevnu higijene. Prilikom brisanja bebine glavice nakon pranja nemojte jako trljati peškirom, a neka sam peškir bude napravljen od što mekšeg materijala. Ukoliko češćljate bebinu kosicu, koristite mekane četke. Kada izlazite napolje, prekrijte bebinu glavu kapom, ako je previše vruće ili hladno.

Kako da privučete u vaš život ONO ŠTO VAM JE ZAISTA POTREBNO!

Nežnim dodirima bebine fontanele, možete d dobijete i nekoliko korisnih informacija o bebinom zdravlju. Obratite pažnju na izgled fontanele, kakva je na dodir i da li se nešto promenilo i da li se pojavilo nekakvo ispupčenje ili ulegnuće. Treba da bude ravna, ne bi smela da deluje otečeno ili uvučeno u bebinu glavu.

Još jedna pojava koja često plaši i zabrinjava roditelje jeste pulsiranje fontanele. Međutim, i to je sasvim normalno. Ova pojava se uglavnom dešava u ritmu srčanih otkucaja, a do nje može doći i kada se beba napreže.

Prilikom pulsiranja obratite pažnju na to da li je fontanela napeta, jer u nekim slučajevima to može biti pokazatelj meningitisa.

Što se tiče zarastanja fontanele, važno je znati da kosti lobanje ne zarastaju u potpunosti sve dok se ne završi rast i razvoj, koji se dešava tek krajem adolescencije.  Sve do tada mozgu treba dovoljno prostora za rast i razvoj, a to je moguće samo ako je lobanja fleksibilna

Zarastanje zadnje fontanele se očekuje između 2. i 4. meseca nakon rođenja bebe, dok velika fontanela zarasta između 9. meseca i druge godine života.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter