Izvor:
28.02.2017 u 02:58
0

ŽELITE DA SE HRANITE KAO NOVAK ĐOKOVIĆ? Evo šta morate da znate o bezglutenskoj ishrani pre nego što počnete da je praktikujete!

Najnovije naučne studije otkrivaju da bezglutenska dijeta ima i svoje nuspojave, pre svega u vidu povećanog unosa žive i arsena.

Verovatno ste primetili da se u poslednjih nekoliko godina sve veći broj ljudi odlučuje za izbacivanje glutena iz ishrane. Taj trend je toliko porastao da je zahvatio čitav svet. Statistički podaci u Americi su otkrili da iako svega jedan posto populacije ima problem sa celijačnom bolešću (karakteriše je nepodnošljivost organizma na gluten), u 2015 godini četvrtina amerikanaca se izjasnilo kao netolerantnim na gluten, što je skok od 65 procenata u odnosu ne vreme od pre dve godine.

Međutim i takav tip ishrane ima svoje negativne efekte. U namirnicama bez glutena uglavnom ima i toksičnih elemenata poput žive i arsena, navodi se u studiji sa Univerziteta Ilinois. U jednoj njihovoj studiji u kojoj je učestvovalo gotovo 8,000 ljudi, posebna pažnja je posvećena onima koji su strogo držali bezglutensku dijetu, ukupno njih 73-je. Istraživači su proveravali rezultate krvi i urina kod ispitanika u razdoblju između 2009 i 2014 godine. Rezultati su pokazali prisustvo veće količine arsena i žive koja je u odnosu na ljude sa regularnom prehrambenim navikama veća za čak 70 procenata.

ŠTA JE UZROK VEĆEG NIVOA TOKSINA?

Istraživanja su pokazala da obrađene bezglutenske namirnice kao zamenu za pšenično bražno imaju rižu, u kojoj je sa druge strane otkriveno postojanje toksičnih metala iz đubriva, zemlje i vode.

ŠTA AKO STE ZAISTA NETOLERANTNI NA GLUTEN?

Ukoliko imate lekarsku potvrdu da vašem organizmu ne prijaju namirnice sa glutenom u sebi, nemojte da slepo kupujete hranu na čijem omotu piše- organskog porekla bez pesticida i herbicida. Prvo isprobajte prirodne bezglutenske namirnice poput voća, povrća, organskog mesa, sira, jogurta i orašastih plodova.

menshealth.rs
Foto:Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter