Izvor: Kurir
08.11.2023 u 15:50
0

SA 18 GODINA OTKRIVEN JOJ JE RAK BUBREGA: Hemioterapije su me ubijale, a onda mi je dečak s tumorom mozga POKAZAO PUT

Za jednu osamnaestogodišnjakinju glavne „brige“ najčešće su gde izaći sa društvom i gde su sniženja za omiljene krpice i šminku. Međutim, Tatjani Popović je život u tom periodu dodelio jednu mnogo ozbiljniju – borbu za zdravlje i oporavak od raka bubrega. Od naizged potpuno zdrave, mlade devojke do pacijenta onkologije, našu hrabru sagovornicu tada je delilo samo nedelju dana.

Prvi simptom ove opasne bolesti pojavio se iznenada i od tada kreće njena borba za ozdravljenje i potpuna promena načina života. Tatjanu je dijagnoza navela da nakon oporavka krene na put edukacija i širenja znanja koja je stekla u inostranstvu, kako bi pomogla i drugima da unaprede svoje zdravlje i život kroz promenu ishrane.

Iznenadni prvi simptom odveo ju je do pogrešne dijagnoze, pa je tek nakon insistiranja njene majke da se odrade dodatni pregledi, postavljena dijagnoza tumora na levom bubregu. Tek nakon toga za Tatjanu kreće teška borba.

– Prvi simptom koji se iznenada pojavio, bez ikakvih prethodnih indikacija, bila je krv u mokraći. Nakon posete hitnom prijemu u bolnici, postavljena je pogrešna dijagnoza – upale mokraćne bešike. Imala sam veliku sreću što je moja majka insistirala da uradim dodatne preglede i analize, te je na utrazvuku utvrđeno da imam uvećani levi bubreg, kao i tumor, za koji sam tek posle operacije saznala da je maligni.

Tek nakon operacije počinje borba za život

Tatjani su najveća podrška bili porodica, prijatelji i njena majka koja ju je i u najtežim trenucima uveravala da će sve biti u redu, iako je Tatjana bila veoma uplašena i ni jednog trenutka nije znala šta je čeka. Nakon dijagnoze usledila je operacija i hemioterapije koje ona nije dobro podnela.

– Od momenta postavljanja dijagnoze tumora levog bubrega, do operacije je prošlo samo 7 dana. Operaciju sam podnela dobro, odstranjen mi je ceo levi bubreg, a potom je usledila faza oporavka, kao i susret sa doktorima na komisiji, kada je odlučen dalji tok lečenja. Odredili su da je potrebno da sprovedem 10 zračenja, kao i hemioterapiju u trajanju od 6 meseci. Ceo taj period prillično brzo je prošao, međutim, hemioterapiju nisam nikako mogla da podnesem, te sam usled jake doze lekova i kontraindikacija koje su se pojavile, u jednom trenutku bila na ivici života i smrti. To je bio prelomni trenutak u mom životu kada sam počela da razmišljam o prekidu konvencionalnog medicinskog lečenja i okretanju nekom drugom rešenju.

Razgovor sa sedmogodišnjim Lukom je promenio sve

Nakon pete hemioterapije Tatjana je puštena iz bolnice na vikend. S obzirom na veoma loše zdravstveno stanje, osećala je da neće imati snage za novu dozu citostatika, koje je trebalo da primi već u ponedeljak.

– Ležeći u krevetu, sa alergijama od glave do pete, svaki trenutak se činio kao godina. A onda su se odjednom, tokom tog nedeljnog popodneva, otvorila vrata i u moju sobu je ušao Luka, sedmogodišnji dečak, koji je preživeo maligni tumor na mozgu. Dao mi je šolju kukiča čaja i rekao kako moram da promenim ishranu, jer je to njemu pomoglo da se izleči.

Njegova priča podstakla je Tatjanu na promenu načina razmišljanja i želje da izmeni sve što je potrebno kako bi ozdravila. Upravo nakon tog razgovora donela je odluku da se okrene alternativnom, prirodnom načinu lečenja.

– Zahvalna sam i srećna što mi je majka dozvolila da osluškujum svoje telo i pratim intuiciju, te izaberem sama svoj dalji put, koji nije bio nimalo lak. Čekalo me je učenje makrobiotičkog stila života, svakodnevno celodnevno kuvanje, promena načina razmišljanja, navika, rasporeda, životnih planova, prioriteta, tj. svega što sam do tog trenutka bila. U tom periodu, najvažnija su mi bila podrška i znanja koja sam usvajala od tadašnje Lukine mentorke, Mine Dobić, svetski poznate makrobiotičke konsultantkinje.

Vredeo je svaki trenutak koji sam uložila u makrobiotički stil života

Tatjanin put promene nije bio nimalo lak. Medicinska makrobiotika zahtevala je mnogo učenja i posvećenosti, ali ona je bila rešena da istraje i posveti se svom izlečenju ali i da nastavi školovanje.

– Bilo je potrebno nabaviti posebne namirnice, što je bilo jako teško u to vreme pre skoro 2 decenije, zatim izdvojiti mnogo sati za pripremu tih specijalnih obroka, svakog dana. Uporedo sam završavala četvrti razred srednje medicinske škole i pripremala se za upis na fakultet jer nisam želela da propustim godinu školovanja zbog lečenja. Vredeo je svaki trenutak koji sam uložila u makrobiotički stil života, što je ubrzo i dalo rezultate, motivišući me da istrajem. Sedam meseci nakon onog prelomnog životnog perioda, upisala sam dizajn industrijskih proizvoda u Beogradu i odselila se iz Subotice. Nakon 5 godina i završenog fakulteta, sa 23 godine, odlučila sam i da otputujem u Njujork, kako bih istraživala svet i pronašla svoj put.

Danas pomažem svima koji žele da unaprede stil života

Tokom života u Njujorku, Tatjana je završila studije health coaching-a na Institutu za integrativnu ishranu, na kom je obučena za više od 100 različitih dijetetskih režima.

– Dijapazon znanja koje smo dobili od najeminentnijih svetskih stručnjaka iz nutricionizma, medicine, wellness industrije i drugih oblasti, omogućio mi je da se osmelim i pokrenem privatnu praksu, a danas firmu, koja uspešno posluje već skoro 10 godina. Brend sam nazvala Totally Wellness. Tokom proteklih godina, održala sam veliki broj edukacija, predavanja, seminara, napisala 6 knjiga, organizovala značajan broj detoks programa sa isporukom obroka u 3 grada u Srbiji, te sarađivala sa više hiljada domaćih i internacionalnih klijenata. Moj cilj je da pomognem svima koji žele da unaprede znanje iz oblasti nutricionizma, ličnog razvoja i sprovođenja promena u cilju poboljšanja stila života.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter