Izvor: City magazine
26.09.2023 u 15:23
0

ŠTA JE FUDMAP DIJETA: Ako imate problem sa varenjem ovo je jelovnik za vas

Fudmap dijeta (skraćeno od Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides, and Polyols) je poseban režim ishrane koji se koristi u lečenju i ublažavanju simptoma sindroma iritabilnog creva (IBS) i drugih gastrointestinalnih problema.

Ova dijeta fokusira se na izbegavanje namirnica koje sadrže određene vrste fermentabilnih ugljenih hidrata koji mogu izazvati gastrointestinalne smetnje kod nekih ljudi.

Osobe koje pate od sindroma iritabilnog creva često imaju problema s varenjem i tolerancijom prema određenim vrstama ugljenih hidrata koji su fermentabilni, što znači da ih crevne bakterije razlažu i fermentišu, proizvodeći gasove i mogu izazvati nadimanje, bolove u stomaku, grčeve, dijareju ili konstipaciju.

MAGIČNE ĆUFTE SA BRIONA: Za samo 30 minuta pripremite ručak kojim je Jovanka osvojila TITA! (RECEPT)

Ova dijeta podrazumeva fazno eliminisanje ili smanjenje unosa namirnica koje sadrže određene fermentabilne ugljene hidrate, a zatim postepeno reintrodukovanje kako bi se otkrilo koje namirnice izazivaju najviše problema kod svakog pojedinca.

Oligosaharidi – sadrže frukto-oligosaharide (FOS) i galakto-oligosaharide (GOS) koji se nalaze u belom luku, luku, praziluku, pasulju, leći, sočivu i nekim žitaricama.

Disaharidi – sadrže laktozu koja se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima.

Monosaharidi – sadrže fruktozu koja se nalazi u voću poput jabuka, krušaka, grožđa, kao i medu i nekim sladilima.

Polioli – uključuju sorbitol, manitol i ksilitol koji se nalaze u nekim voćkama i sladilima bez šećera.

Cilj fudmap dijete je smanjenje unosa ovih fermentabilnih ugljenih hidrata i otkrivanje individualnih tolerancija kako bi se smanjili gastrointestinalni simptomi i poboljšalo opšte stanje kod osoba s sindromom iritabilnog creva.

Pre nego što započnete ovu dijetu, preporučuje se da se posavetujete s nutricionistom ili lekarom kako biste osigurali da ishrana zadovoljava vaše nutricionističke potrebe i da se ne izostave važni hranljivi sastojci.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter