Izvor: Objektiv
18.09.2023 u 08:32
0

STOP STRESU: Oslobodite ga se u ovih par koraka!

Možda ste nešto od toga već i radili, a niste bili svesni.

Danas, gotovo na svakom koraku može se čuti da je stres “sastavni deo modernog doba”, da su “ljudi pod stresom” i da je to “uobičajeno stanje”. Da li je baš tako? Da li zaista puno obaveza, razni i brojni rokovi, poslovni izazovi i zadaci, brz način života, sitnice – dovode do stresne situacije? Da li možemo da uspostavimo ravnotežu između poslovne i privatne sfere?

Za početak, šta je stres? Najjednostavnije rečeno to je odgovor našeg tela na situacije koje doživljavamo kao zahtevne i preteće.

Koje su to zahtevne i preteće situacije na koje prirodno reagujemo? Za nekoga to može biti buđenje, ostavljanje deteta u vrtić, školu, polaganje ispita, kreditna obaveza, dobijanje kasnih poslovnih poruka, preterano očekivanje, strah od neuspeha, neuklapanja u grupu….Na neke od navedenih situacija, složićete se, možemo da utičemo. Možemo da se naviknemo da se budimo u određeno vreme, da sebi kažemo “da dete treba da ide u vrtić, jer je to deo sazrevanja i šta je tu loše, ne treba da me to opterećuje”, ostavljaću ću mobilni telefon u dnevnom boravku i pregledaću poruke uz prvu jutarnju kafu…iako smo svesni nekih stresnih situacija, mi ipak, prirodno odgovaramo. Neko odgovara glavoboljom, neko nesanicom, neko paniči, neko se povlači iz društva, postaje nesiguran, gubi koncentaciju, samopouzdanje, apetit, pada u depresiju, teško diše, umara se, mrzovoljan je, znoji se…

Ukoliko ste svesni navedenog na dobrom ste putu da stres možete kontrolisati i njime upravljati.

ZNACI KOJI MOGU UKAZIVATI NA KAMEN U BUBREGU: Pet važnih simptoma koji alarmiraju da morate hitno kod lekara

Zato prvi korak u oslodađanju od stresa je “da prevarite svoj mozak i sebe“.  To se postiže vrlo jednostavno. Kad god vas neko ujutru pita – Kako ste? Odgovor je “super”, “odlično” ili “dobro”. Na taj način mozgu i sebi poslali ste pozitivan input i tokom dana lakše ćete se nositi sa svim vrstama izazova.

Drugi korak je da dostignete “tačku optimalnog uzbuđenja“. Na ovom koraku pomoći će vam takozvana krivulja stresa, koja datira još iz 1908. godine i čiji su autori američki psiholozi Robert Jerkes i John Dadson.

Krivulja stresa pokazuje nam da postoji veza između perfomansi ličnosti i nivoa uzbuđenja, pa shodno tome postoji pozitivan, negativan i optimalni nivo stresa. Dakle, dok god smo u pozitivnom stresu to je dobro, posvećeni smo zadatku, drži nam pažnju, poletni smo, voljni smo da odradimo bilo koji zadatak i taj stres nas vodi ka cilju optimalnom uzbuđenju/stresu. Tu treba da zastanemo čim osetimo prvi fizički simptom stresa, umor. “Restartujemo” se tako što napravimo pauzu, udaljimo se i privremeno odložimo iscrpljujući zadatak. Ukoliko bi pak nastavili sa radom na zadatku koji nas umara, uletećemo u zamor, pa možemo da sagorimo i na kraju “puknemo”, razbolimo se i zato treba preduprediti kontinuirani, negativni stres.

Treći korak je zato izbor strategije za smanjenje stresa, ili ćete a) promeniti situaciju izbegavanjem stresora ili ćete uticati na stresora i b) promeniti sopstvenu reakciju.

Četvrti korak se sastoji u izboru neke od navedenih aktivnosti, a to su –  svaka vrsta razbribrige (kućni ljubimci, bilo koji hobi), saosećanje i briga za druge, duhovnost, joga, molitva ili umerena fizička aktivnost (šetnja). Šta god da odaberete vodite računa da vas to ne opterećuje, dakle umereni ste u obavljanju odabrane aktivnosti.

Peti korak je izbegavati konflikt.

Dakle, ne postavljajte sebi previsoke ciljeve, jer kao u narodnoj “Ko visoko leti, nisko pada”, pa baš taj pad može i te kako da razori i budite realni optimista. Vrlo bitno je i da asertivno tj. socijalno prihvatljivo, ljubazno komunicirate. Kada je u pitanju asertivna komunikacija ponašajte se u skadu sa rečenicom Viktora Frankla “Jedna stvar koju ne možete da mi oduzmete je način na koji biram da odgovorim na to što mi radite” i potrudite se da pročitate knjigu ovog austrijskog neurologa i psihijatra “Zašto se niste ubili”.

Probajte da usporite, uspostavite ravnotežu između Emocije, Očekivanja i Posledice, budete kreativni i aktivni u odnosu na stres. Iznenadite, uhvatite i preskočite ga!

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter