Izvor: Alo
27.05.2024 u 12:36
0

VOĆE KOJE ČUVA SRCE! Pravo zlato za organizam

Brusnica je bogata antioksidansima, vlaknima, vitaminima i mineralima, brusnica poboljšava pamćenje, štiti srce i doprinosi opštem zdravlju

Brusnice su bogate antioksidansima, vlaknima, vitaminima i mineralima koji su ključni za održavanje zdravog tela i uma.

Evo zašto bi trebalo da je uključite u vašu svakodnevnu ishranu.

POTAŽ OD POVRĆA GOTOV ZA ČAS! Jednostavno se sprema, lagan i ukusan
Čuvar srca

Brusnice su bogate antioksidansima, posebno flavonoidima, koji su poznati po svojim kardioprotektivnim svojstvima. Redovna konzumacija brusnica može pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja tako što smanjuje nivo lošeg holesterola (LDL) i povećava nivo dobrog holesterola (HDL). Takođe, brusnice pomažu u održavanju zdravlja krvnih sudova, što je ključno za prevenciju srčanih udara i moždanih udara.

Poboljšanje pamćenja

Studije su pokazale da flavonoidi prisutni u brusnicama mogu poboljšati kognitivne funkcije i pamćenje. Oni pomažu u zaštiti moždanih ćelija od oksidativnog stresa i upala, što je posebno važno za starije osobe koje su sklone problemima sa pamćenjem. Redovno konzumiranje brusnica može vam pomoći da održite mentalnu oštrinu i smanjite rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove bolesti.

Prirodni borac protiv infekcija

Brusnice su poznate po svojim svojstvima u borbi protiv urinarnih infekcija. Sadrže jedinjenja koja sprečavaju prianjanje bakterija, poput E. coli, na zidove bešike, što smanjuje rizik od infekcija. Takođe, brusnice imaju antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upala u telu.

Bogate vitaminima i mineralima

Brusnice su izvor važnih vitamina i minerala, uključujući vitamin C, vitamin K, mangan i dijetalna vlakna. Vitamin C je ključan za jačanje imunog sistema, vitamin K igra važnu ulogu u koagulaciji krvi, dok mangan pomaže u metabolizmu i održavanju zdravih kostiju. Dijetalna vlakna prisutna u brusnicama poboljšavaju probavu i pomažu u održavanju zdrave telesne težine.

Kako uključiti brusnice u ishranu

Možete ih jesti sveže, dodavati u salate, smutije ili jogurte. Sušene brusnice su sjajan dodatak za žitarice, a sok od brusnice može biti osvežavajuće piće bogato hranljivim materijama. Takođe, brusnice se mogu koristiti u pripremi raznih jela, uključujući pečenja i deserte.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter