Izvor: Happy BSC Portal/Informer.rs
28.10.2023 u 13:44
0

ZAŠTO PRIČAMO U SNU: Ozbiljnije je nego što mislite

Pričanje u snu je posledica stresa, ali stručnjaci navode da može da bude i ozbiljan zdravstveni problem.

Pričanje u snu ili „somnilokvija“ jedan je od brojnih poremećaja spavanja u koje spadaju i mesečarenje i noćni strahovi.

Prema britanskim istraživačima, javlja se češće kod ljudi koji su perfekcionisti i koji inače izbegavaju da kažu direktno ono što misle.

– Somnilokvija se može povezati sa preteranom stimulacijom nervnog sistema, što može biti posledica preterane upotrebe pametnih uređaja pre spavanja, kao i preteranog unosa kofeina – ističe dr Nerina Ramlakan, terapeut sna iz Velike Britanije.

Profesor Džim Horn, direktor Centra za istraživanje spavanja pri jednom univerzitetu, objašnjava da se pričanje u snu javlja tokom „lakog“ sna.

– Iz lakog sna tonete u duboki, a posle 70 do 90 minuta ulazite u period sanjanja, koji se ponavlja na svakih 90 minuta. Pričanje u snu nije povezano sa sanjanjem, nego sa laganim snom, u kom misli lutaju. To su zaista trabunjanja zbunjenog uma – objasnio je Horn.

– Oni koji to čine obično brinu zbog nečega, a ako se to često ponavlja, bilo bi dobro da porazgovaraju sa psihijatrom – rekao je on.

IMUNITETSKA BOMBA: Sok koji je ukusniji od kupovnih, lako se pravi, a uz to je i veoma zdrav

Ako inače ne pričate u snu, a odjednom ste počeli, razlozi mogu da budu sledeći:

konzumacija određenih lekova
emotivni stres
temperatura
mentalni poremećaj
uticaj narkotika

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter