Izvor: Telegraf
11.10.2023 u 20:55
0

ZNAK DA VAM FALI VITAMIN C: Okolina lako može uočiti jednu promenu na vama

Možda iznenađujuće, ali i višak kilograma može biti upozorenje za njegov nedostatak.

U vreme sezone virusa i hladnijeg doba godine, svako od nas treba da se pozabavi pravim izborom namirnica koje unosi u organizam. Ni vitamin C nije izuzetak.

U razgovoru sa specijalistom opšte medicine dr Biserkom Obradović otkrili smo neke pojedinosti u vezi sa ovim vitaminom, a ono što nas najviše zanima jeste koliko je miligrama dnevno maksimalno preporučeno za normalno funkcionisanje našeg organizma.

– Preporučeni maksimalni unos vitamina C za odrasle je 2.000 miligrama dnevno. Uzimanje previše vitamina C verovatno neće uzrokovati značajne probleme, ali ako osoba unese više od 1.000 miligrama vitamina C, organizam neće uspeti da svu tu količinu vitamina apsorbuje, što može dovesti do dijareje i gastrointestinalnih tegoba. Takođe, visok unos suplemenata može rezultirati kamenjem u bubrezima, što bi moglo povećati rizik od kardiovaskularnih problema kod žena nakon menopauze. Međutim, ne postoji dovoljno dokaza koji to i potvrđuju. Visok nivo vitamina C može dovesti do oštećenja tkiva – rekla je za Telegraf doktorka Obradović.

Kako nam je objasnila, vitamin C je neophodan našem organizmu jer:

1. Pomaže u formiranju i održavanju kostiju, kože i krvnih sudova

2. Pomaže telu da proizvodi kolagen, L-karnitin i neke neurotransmitere

3. Kao antioksidant pomaže u uklanjanju neželjenih supstanci kao reaktivne vrste kiseonika

4. Pomaže telu da apsorbuje gvožđe

5. Pojačava imunološki sistem

6. Poboljšava zarastanje rana

Mnogi veruju da vitamin C može izlečiti prehladu, ali istraživanja to nisu potvrdila. Međutim, uzimanje doze vitamina C od 200 miligrama dnevno može pomoći ljudima koji učestvuju u ekstremnim fizičkim aktivnostima, koji su izloženi niskim temperaturama, imaju nizak nivo vitamina C zbog konzumiranja cigareta, kaže doktorka.

Takođe, vitamin C može pomoći u lečenju raka, mada stručnjaci to nisu potvrdili.

Kao antioksidant, vitamin C štiti telo od oksidativnog stresa, koji se može dogoditi kada su nivoi reaktivne vrste kiseonika visoki.

Obratite pažnju na sledeće simptome koji mogu pokazati nedostatak ovog vitamina.

1. Gruba koža

Vitamin C igra ključnu ulogu u proizvodnji kolagena, proteina koji je u izobilju u vezivnom tkivu. Kada je nivo vitamina C nizak, kvrgava koža se formira na zadnjoj strani nadlaktica, butina ili zadnjice zbog nakupljanja keratin-proteina unutar pora. Obično se pojavljuje posle tri do pet meseci neadekvatnog unosa i povlači se suplementacijom.

2. Dlake čudnog oblika

Nedostatak može dovesti do toga da kosa raste u savijenim ili namotanim oblicima zbog defekata koji se razvijaju u proteinskoj strukturi kose dok ona raste. Kosa u obliku vadičepa je jedan od karakterističnih znakova nedostatka vitamina C, ali možda nije očigledna, jer je veća verovatnoća da će se ove oštećene dlake otkinuti ili ispasti. Može se uočiti posle samo mesec dana od manjeg unošenja ovog vitamina.

3. Linije i tačke na noktima

Nokte u obliku „kašike“ karakteriše njihov konkavni oblik i često su tanki i lomljivi. Crvene mrlje ili vertikalne linije na nokatnoj ploči mogu se pojaviti tokom nedostatka vitamina C zbog oslabljenih krvnih sudova koji lako pucaju.

4. Lako stvaranje modrica

Modrice nastaju kada krvni sudovi puknu, što dovodi do curenja krvi u okolna područja. Lako stvaranje modrica je uobičajen znak nedostatka vitamina C jer slaba proizvodnja kolagena uzrokuje slabe krvne sudove. Lako stvaranje modrica je često jedan od prvih očiglednih simptoma nedostatka i trebalo bi da zahteva dalje ispitivanje nivoa vitamina C.

5. Bolni i otečeni zglobovi

Bilo je mnogo prijavljenih slučajeva bolova u zglobovima povezanih sa nedostatkom vitamina C, često dovoljno jakih da izazovu šepanje ili otežano hodanje. Takođe, može se pojaviti i krvarenje kod ljudi kojima nedostaje vitamin C, što uzrokuje oticanje i dodatni bol.

ŠTA DA URADITE SA BILJKAMA TOKOM JESENI DA BI LISTALE I CVETALE DO ZIME: 4 saveta koja će učiniti da budu bujne i zdrave

6. Krvarenje desni i gubitak zuba

Crvene, otečene i krvave desni su još jedan uobičajeni znak nedostatka vitamina C. Bez adekvatnog nivoa vitamina C, tkivo desni postaje oslabljeno i upaljeno, a krvni sudovi lakše krvare.

7. Umor i loše raspoloženje

Ova dva simptoma se mogu pojaviti čak i pre nego što se razvije potpuni nedostatak. Iako umor i razdražljivost mogu biti neki od prvih simptoma koji se pojavljuju, obično nestaju posle samo nekoliko dana adekvatnog unosa.

8. Neobjašnjivo povećanje telesne težine

Vitamin C može pomoći u zaštiti od gojaznosti regulisanjem oslobađanja masti iz masnih ćelija, smanjenjem hormona stresa i smanjenjem upale. Zanimljivo je da je nizak nivo vitamina C u krvi povezan sa većim količinama masti na stomaku, čak i kod osoba normalne težine.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter