Izvor: Happy BSC Portal/24sedam.rs
06.01.2024 u 20:59
0

ZABORAVITE NA TABLETE: Zeleni dar šume može da promeni vaš život

Kako ovaj zeleni dar šume može da promeni vaš život za samo nula dinara.

Zamislite šetnju kroz šumski predeo, gde miris borovine ispunjava vazduh, a zelenilo borova umiruje vaše čulo vida. U ovom idiličnom okruženju, skriva se jedan od prirodnih dragulja – borove iglice, koje ne samo da krase krošnje ovih plemenitih stabala, već i služe kao izvor jednog izuzetno lekovitog napitka – čaja od borovih iglica.

Ovaj čaj, koji se decenijama koristi kao tradicionalni napitak u narodnoj medicini širom sveta, ne samo da donosi sa sobom delić šumske svežine u vašu šolju, već i obilje blagodati za vaše zdravlje.

Pixabay

Lekoviti sastojci

Budući da se pravi od mladih izdanaka borovih iglica, koje su bogate vitaminom C, antioksidansima, i esencijalnim uljima, njegova lekovitost je višestruka.

Vitamin C je ključan za jačanje imunološkog sistema, a borove iglice sadrže jednu od najviših koncentracija ovog vitamina među biljkama. Redovno konzumiranje ovog čaja može pomoći u prevenciji i lečenju prehlada i gripa.

Antioksidansi u borovim iglicama, kao što su flavonoidi i fenoli, mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala u telu, što smanjuje rizik od hroničnih bolesti poput srčanih oboljenja i nekih vrsta raka.

Esencijalna ulja u borovim iglicama, kao što su limonen i pinen, imaju antimikrobna svojstva i mogu pomoći u smanjenju upala. Takođe, ova ulja doprinose umirujućem efektu čaja, što može pomoći kod stresa i anksioznosti.

ZIMSKO NERASPOLOŽENJE POPRAVLJAJU OVE NAMIRNICE: Obradujte sebe

Sastojci

borove iglice

Priprema

1. Operite borove iglice i isekajte im krajeve, pa ih usitnite makazama ili u blenderu

2. Ubacite ih u teglu ili neku drugu staklenu posudu.

3. Ulijte vrelu vodu.

4. U ohlađen čaj stavite malo meda i limunovog soka.

Čaj od borovih iglica takođe može imati pozitivan uticaj na respiratorni sistem. Inhaliranje pare od ovog čaja može pomoći u olakšanju simptoma kao što su začepljen nos i kašalj, a takođe može pomoći u čišćenju disajnih puteva.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter