Izvor:
21.05.2019 u 16:42
0

FUDBALERI „CRVENE ZVEZDE“: Posetili danas izložbu „Odbrana 78“!

Igrači Fudbalskog kluba “Crvena zvezda“ obišli su danas izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije “Odbrana 78“, koja je povodom obeležavanja 20 godina odbrane otadžbine od NATO agresije priređena u Muzeju grada Beograda.

U vreme kada su 1999. godine od NATO bombi stradali i ljudi i infrastruktura SR Jugoslavije, većina sadašnjih fudbalera „Crvene zvezde“ bili su deca, uzrasta od tek nekoliko godina. Ipak, zvuci sirene koja najavljuje vazdušnu opasnost, odlasci u skloništa i razaranje gradova iz kojih potiču, ostali su zauvek urezani u sećanja, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Fudbaler „Crvene zvezde“ Nemanja Milunović, imao je tada nepunih 10 godina, ali se seća bombardovanja njegovog rodnog grada Čačka.

Sećam se zvuka sirena, trčanja u podrum sa roditeljima, prijateljima i komšijama. Rođeni sam Čačanin i živeo sam nedaleko od fabrike „Sloboda“. Bombardovali su sve fabrike, a specijalno vojne objekte, moj komšiluk, tako da smo dobro osetili bombardovanje, priseća se Milunović.

Za njega je na izložbi najupečatljivija soba posvećena deci žrtvama i „drvo života i smrti“, na kojem su fotografije stradalih mališana, koji nikome ništa nisu skrivili i pred kojima je tek bio život.

Asistent šefa Stručnog štaba „Crvene zvezde“ Vladimir Janković sve vreme NATO agresije delio je sudbinu žitelja Beograda i cele Srbije. Sa distance od 20 godina, NATO agresiju ocenjuje kao veliku nepravdu.

Na to gledam kao na jednu veliku nepravdu i nasleđe nesrećnih okolnosti, koje prate naš narod kroz veliki broj ratova. Mislim da smo, kao narod, usled tolikog broja ratova u kratkim vremenskim intervalima, praktično na tako nešto i navikli, stvorili neki svoj mentalitet iz svega toga, iz nepravde koja nam je nanošena vekovima, rekao je Janković.

Izložba „Odbrana 78“ interaktivna je i originalnim eksponatima, zvucima, svetlom i instalacijom u službi postavke, vrlo živo evocira sećanja onih koji su preživeli NATO agresiju. Izuzetak nije ni Vladimir Janković.

Kako se prolazi kroz sve prostorije, sa pažnjom može da se jako dobro oseti duh tog vremena i te tragedije kroz koju su prošli svi koji su u to vreme živeli ovde – rekao je Janković.

Istakao je da je najjači utisak na njega ostavio tekst transkripta razgovora nekadašnjih predsednika Rusije i SAD – Borisa Jeljcina i Bila Klintona, iz kojeg se vidi da smo u to vreme, kako kaže: „kao narod bili ostavljeni na vetrometini“.

Multimedijalna i interaktivna izložba „Odbrana 78“, autora Dušana Jovovića, na jedinstven način prikazuje herojsku odbranu zemlje tokom 78 dana NATO agresije i posvećena je stradalim pripadnicima vojske, policije i civilima, među kojima je bilo i mnoštvo dece.

Postavka izložbe podeljena je u osam celina, a izloženi eksponati, uključujući delove oborenog američkog „nevidljivog“ aviona F-117A i F-16, lične predmete i fotografije vojnika i policajaca koji su se borili za slobodu otadžbine, originalni su.

Posetioci mogu pogledati izložbu „Odbrana 78“ u Muzeju grada Beograda svakoga dana, osim ponedeljkom, od 10 do 19 časova.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter