PATRIJARH IRINEJ: Kosovo je naš Jerusalim!

Patrijarh srpski Irinej ocenio je danas da se pitanje Kosova i Metohije ne sme rešavati na brzinu, te da Srbija ne sme da odustane od borbe da sačuva taj deo svoje teritorije.

U besedi na Svetoj arhijerejskoj liturgiji u crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Vidikovcu, patrijarh Irinej rekao je da se Kosmet, sa srpskim narodom i njegovim svetinjama, ne može prepustiti na milost i nemilost onima koji su do juče sve rušili i zatirali.

- Danas, kada smo ovako divno sabrani, ne mogu, braćo i sestre, da ne progovorim nekoliko reči o našem Kosovu, o našoj blagoslovenoj zemlji, o našem Jerusalimu, koji je ugrožen više nego ikada u svojoj istoriji, o našim svetinjama na Kosovu i Metohiji, počevši od Pećke Patrijaršije, Dečana, Gračanice, i mnogih i mnogih drugih svetinja, gde je nekada bilo i tragova o njima; ostalo je na 1300 mesta na Kosovu i Metohiji - naveo je on.

Ta zemlja je, dodaje, natopljena krvlju hrišćanskih mučenika i suzama hrišćanskih podvižnika, i zato se moramo pomoliti, da nam ne otrgnu tu svetu zemlju.

- Hiljadu godina srpski narod živi na Kosovu i Metohiji. Tamo je podizao svetinje. Ukrasio je, a danas moćnici ovoga sveta žele da nam je otmu, uzmu, kao što je okupirali. Ne možemo nikada dozvoliti da Kosovo bude nečija druga zemlja, a pogotovo naroda koji je godinama i vekovima uništavao svetinje naše na Kosovu i Metohiji. I oni danas treba da budu čuvari njihovi. Naš narod to kaže lepo: To je isto kao postaviti kozu da čuva kupus - rekao je patrijarh.

Dodao je i da se treba pomoliti da "gospod učini kod onih koji odlučuju, koji kroje kapu narodima i ljudima da Kosovo ostane srpsko kao što je to vazda bilo".

- Sila, kaže narod, uzme i zemlje i gradove, ako hoće da uzme neka ga okupiraju, uzmu, ali mi ne smemo nikako dati svoju svetu zemlju jer narod kaže: Ono što se silom uzme, na neki način se i vrati, a to imamo dokaza kod naroda jevrejskog koji je 2000 godina čekao da se vrati u Jerusalim i vratio se. Ima mnogo mudrih ljudi koji govore i misle da se još uvek dešavaju velika previranja u ovome svetu i da to pitanje ne smemo nikada tako brzo da rešimo, nego da se borimo da ga sačuvamo, pa ako ga, ne daj Bože izgubimo, da se borimo da ga vratimo - rekao je patrijarh.

 

Blic.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Novajlije reality
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Suze moje sestre
19:15  Glamur specijal
20:00  Provodadžija
21:00  Čađava mehana
22:00  Sudbine
23:00  Novajlije reality