19°C

Beograd

DANAS POČINJE BOŽIĆNI POST: Važno je da sledite ova PRAVILA!

Danas za sve pravoslavne vernike počinje Božićni post, koji podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, loših misli i dela u narednih 40 dana.

Post podrazumeva voljno uzdržavanje od hrane, loših misli i strasti u određenom vremenskom periodu. Cilj posta je da se očisti duša i telo, a u Božićnom postu se pripremamo za dolazak najradosnijeg praznika - rođenja Hristovog tj. Božića.

U toku ovog posta se ne jedu namirnice životinjskog porekla, ali su dozvoljeni ulje i vino svim danima osim srede i petka, kada je strogi post, samo na vodi. Riba se jede svake subote i nedelje kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak. Hrišćani veruju da je sam Hrist prvo postio, pa su svi kasniji mučenici i svetitelji živeli po ovim pravilima. Zbog toga crkva i danas veruje da je post moćno oružje u borbi protiv demona i nečastivih sila, a za spas ljudskih duša.

Posle posta koji traje šest nedelja, vernik pristupa svetim tajnama ispovesti, pokajanja i pričešća.
Međutim, post se ne sastoji samo od uzdržavanja od hrane i pića, već i od odricanja od zlih misli, želja i dela.

Zbog toga bi trebalo da se potrudite da činite dobra dela, da se redovno molite, da pomognete drugima i da živite po hrišćanskim vrlinama. Ukoliko se pridržavate ovih smernica, tada je vaš post zaista uspešan!

Happytv.rs
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar