Izvor:
05.10.2017 u 14:45
0

Mitropolit Amfilohije: Vratiti krst na Sat-kulu!

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izrazio je nadu da će krst na Sat-kuli u Podgorici biti vraćen, što su obećale i podgoričke gradske vlasti.

Upravo u sredu iz Biroa za odnose sa javnošću glavnog grada Crne Gore stiglo je obaveštenje da će po završetku restauracije, koja je u toku, "metalni element" biti vraćen na Sat-kulu, u skladu sa konzervatorskim uslovima i pojašnjenjima koje je glavni grad dobio od nadležnog organa, odnosno Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

– Nadam se da će braća muslimani prihvatiti odluku vlasti i shvatiti da uklanjanje krsta nije dobro, kao što ne bi bilo dobro da mi rušimo džamije koje su sagrađene na temeljima naših crkava – kazao je vladika Amfilohije. – Pošto se Islamska zajednica poziva na autentičnost kule, pitam ih da li bi onda umesto krsta oni stavili vešala na njenom vrhu? Jer, 1774. godine pokušavajući da zaustave tursku poharu Kuča na kuli je obešen pop Tošković sa nekoliko meštana Kuča. Krst na kuli predstavlja simbol oslobođenja Podgorice na koje se čekalo od 1474. godine, kada je okupirana.

novosti.rs
Foto: wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter