BRNABIĆ: Srbiju treba predstaviti u drugačijem svetlu, kao zemlju koja stvara! (FOTO)

 

 

Srpska premijerka Ana Brnabić obišla je juče Paviljon Srbije na 58. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti u Veneciji - Bijenale 2019, i poručila da treba predstaviti Srbiju u drugačijem svetlu, kao zemlju koja stvara. 

-Stvara ideje, inovacije, tehnologiju, prelepu umetnost, muziku, film-rekla je Brnabićeva, koju je lično dočekao i proveo kroz postavku umetnički direktor Bijenala Ralf Rugof. 

Premijerka je istakla da Srbija ima mnogo toga da ponudi svetu i naglasila da je u Veneciji kako bi podržala srpske umetnike, pre svega Ðorđa Ozbolta, koji predstavlja Srbiju s projektom "Povratak gubitka memorije".

Ona je ponovila da bez investiranja u kulturu i obrazovanje nema jakog, modernog društva i jake moderne ekonomije u 21. veku.

-Drago mi je da se još jedne godine Srbija predstavlja u najboljem svetlu- rekla je Brnabićeva.

Bijenale se ove godine održava pod sloganom "Da živite u zanimljivim vremenima" (May You Live in Interesting Times).

Prvi jugoslovenski paviljon je otvoren 1938. godine na ostrvu Sveta Jelena u Ðardinima, kao deo većeg kompleksa koji je obuhvatao pet istovetnih izložbenih prostorija. 

Na ovogodišnjem Bijenalu u Veneciji biće predstavljeno 90 nacionalnih paviljona. 

Za centralnu izložbu, koja će se odvijati u centralnom paviljonu u Ðardinima i u starom Arsenalu, umetnički direktor Ralf Rugof je odabrao 79 umetnika iz svih krajeva sveta. 

Platforma "Srbija stvara/Serbia Creates" nastala je na inicijativu predsednice vlade, a na predlog njenog Saveta za kreativne industrije. 

Ona obuhvata sistemske mere za razvoj sektora kreativnih industrija i inovacija, kao i jačanje kulturne diplomatije i pozicioniranje Srbije kao zemlje kreativnih, inovativnih i autentičnih ljudi i ideja.

 

Izvor:Tanjug
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Kviz: Naslovna strana
11:55  Vesti
12:05  Provodadžija
12:55  Vesti
13:05  Provodadžija
13:55  Vesti
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Suze moje sestre
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Novajlije - Live
02:30  Posle ručka