JOKSIMOVIĆ I OSOVSKI: Srbija ima jasnu EU perspektivu!

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa izaslanikom Ministarstva inostranih poslova Nemačke za pitanja EU Tomasom Osovskim o aktivnostima Srbije i saradnji sa Nemačkom u nastavku pristupanja EU, efektima reformi koje se u tom procesu sprovode, situaciji u regionu, bilateralnim odnosima i drugim temama.

Jadranka Joksimović navela je da je Srbija posvećena evropskim integracijama - koje su strateški spoljno-politički prioritet države, ali i da posebnu pažnju posvećujemo reformama čijom se primenom društvo modernizuje, razvija i napreduje. 

Ona i Tomas Osovski posebno su istakli važnost reformi u, inače najzahtevnijim, poglavljima 23 i 24 - oblast vladavine prava, i da je napredak u tim oblastima važan za jačanja demokratskih standarda i vrednosti ali i ključan za otvaranje novih poglavlja. 

U tom smislu, ministar je detaljno prezentovala sve aktivnosti iz poglavlja 23 i 24 koja se tiču pravosuđa, borbe protiv kriminala i korupcije, manjinskih prava, medijskih sloboda, a o kojima kao da ne postoji dovoljno saznanja u EU i zemljama članicama. 

Izrazila je očekivanje da će izvori informisanja EU i država članica u budućnosti biti dublji i sistematičniji, i da će ocene u oblasti vladavine prava biti donošene na osnovu cinjenica, a ne percepcije.

U razgovoru je naglasila da pored značaja koji Izveštaj EK o napretku svakako ima za evropski put Srbije, ostaje činjenica da su građani koji su najviše zainteresovani upravo za oblasti iz segmenta vladavine prava i ekonomije visoko ocenili rad Vlade i napredak u pomenutim oblastima, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

Jadranka Joksimović ponovila je da je Vlada usvojila Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, Zakon o zaštiti podataka, a nedavno i Zakon o sprečavanju korupcije, u potpunosti usaglašen sa preporukama GRECO. 

Istakla je i da se intenzivno radi na izradi medijske strategije i da se posebna pažnja posvećuje rešavanju slučajeva napada na novinare.

Podsetila da je Vlada prihvatila i uvažila sve preporuke Venecijanske komisije, koja se pozivino odredila prema aktivnostima Srbije, oko Ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, i sprovela jasan i otvoren proces javne debate.

Ministar očekuje da Srbija, do kraja predsedavanja Rumunije Savetom EU, otvori neka od 5 poglavlja koju se tehnički spremna. 

Na taj način, potvrdio bi se, prema njenom mišljenju, kredibilitet politike proširenja. 

Ministar takođe očekuje i da će posle izbora za EP kredibilna politika proširenja EU zadržati važno mesto u politici EU. 

Precizirala je da Srbija ne očekuje da sutra bude primljena u EU, već da se najoptimističniji rok prijema, a to je 2025-ta godina, zadrži kao kredibilan, ukoliko svi - i EU i Srbija kao kandidat, budu ispunjavali svoj deo posla.

Joksimović i Osovski su se složili da je stabilnost regiona izuzetno važna i da se reflektuje i na EU. S tim u vezi, Osovski je objasnio da Srbija ima jasnu perspektivu u EU i da je važna za stabilnost i prosperitet celog regiona, ali i za ostvarivanje zajedničkih evropskih interesa. 

Rekao je da Nemačka ohrabruje i podržava i reforme - za koje očekuje da budu završene i primenjene, i evropske integracije Srbije, jer one doprinose razvoju Srbije i regiona, što je u interesu i Evropske unije. 

Sagovornici su akcentovali značaj učešća Srbije u zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici - kojoj naša država aktivno doprinosi kroz učešće u vojnim misijama EU i kao prva zemlja regiona koja je počela pripreme za civilne misije.

Ministar evropskih integracija zahvalila je na pomoći i podršci koju Nemačka pruža Srbiji u procesu pristupanja EU. 

Naime, ta država je najveći bilateralni donator naše zemlje - za poslednjih 15 godina izdvojila je 1,8 milijardi evra bespovratne pomoći za realizaciju brojnih projekata. 

Da je Nemačka jedan od najvaznijih partnera ukazuje i činjenica da je Tomas Osovski, u Vladi, primljen na najvišem nivou tokom njegove posete Srbiji.

Takođe, Joksimović i Osovski saglasni su da postoji kontinuitet unapređenja ukupne saradnje, pre svega političke i privredne, da su odnosi dve države izuzetno kvalitetni i da intenzivna redovna i otvorena komunikacija - prisutna je na svim nivoima, daje pozitivne rezultate.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Live
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro