Izvor:
11.05.2019 u 18:15
0

OVO JE NAJVEĆI MIT O ŠEĆERU: Koji je zdraviji, ŽUTI ili BELI šećer? (FOTO)

Ukoliko je vaša ishrana uravnotežena i zdrava, u većini slučajeva, bićete i dobrog zdravlja. Čak, postoje određene dijete koje mogu da spreče razvoj određene bolesti ili koje pomažu našem organizmu da izbegne veće zdravstvene probleme.

Jedan od glavnih saveta je da jedete sve, ali umereno. Dakle, vekovima unazad, nastalo je mnogo mitova koji se tiču ishrane, odnosno, neistinitih tvrdnji. Jedan od najpoznatijih jeste taj da je žuti šećer zdraviji od belog. Koliko ima istine u tome? Koja je uloga šećera u organizmu? Sada ćemo razmotriti.

Smanjiti konzumaciju šećera

Najvažnije od svega, pre nego što krenemo u razmatranje razlika između žutog i belog šećera, jeste smanjiti, tj. ograničiti unos šećera u organizam. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da dnevna količina unetog šećera bude 25 g. Dakle, vodite računa da ne prekoračujete ovu količinu. Pored toga, treba po svaku cenu izbegavati rafinirani šećer, kao i industrijsko pecivo koje je napravljeno na bazi zasićenih masti, kao i ostalih namirnica koje nikako nisu preporučljive za naše zdravlje.

Šećer, bio on beli ili žuti, mora biti u drugom planu kada se radi o našoj ishrani. Ne treba ga unositi previše, s obzirom na to da nam samo daje prazne kalorije, koje ne sadrže gotovo nikakve korisne nutriente. Pored toga, čine da se gojimo.

Šta je žuti šećer?

U procesu dobijanja belog šećera, izdvajaju se kristali šećera od melase, jedne vrste crnog meda, koji se ne koristi za dobijanje ovog tipa šećera. Sa druge strane, braon ili žuti šećer sadrže ovaj sastojak. U procesu njihovog dobijanja, ne odvajaju se kristali od melase i to je upravo razlog zbog kojeg imaju tamniju boju.

Žuti šećer nije rafinisan ili je samo delom rafinisan. Obično se propagira da je zdrav jer sadrži mali procenat vitamina i minerala, kao i vlakana, kojih nema u belom šećeru. Osim toga, postoji još jedna vrsta tamnog šećera, a to je tamni integralni šećer, koji je teško nabaviti.

Žuti ili beli šećer?

Uzevši u obzir sve, pa i to da žuti šećer ima procenat vitamina, kojih nema u belom šećeru, istina je da oba tipa šećera imaju identičan broj kalorija. Zato, koji god da izaberete, morati biti jako oprezni sa količinom koju unosite na dnevnom nivou. Generalno, ni jedan ni drugi šećer se ne preporučuju za dobro zdravlje.

Osnovne razlike su u ukusu i aromi. Dok je beli šećer slađi, žuti ima jaču aromu. Zbog ovoga u nekim receptima stoji da upotrebite baš žuti šećer, dok je u drugima naglašeno da to bude beli. Njihov ukus nije isti, ali broj kalorija jeste.

U svakom slučaju, ukoliko ste još uvek u nedoumici za koji šećer da se odlučite, istina je da treba da pronađete onaj koji više odgovara vašem ukusu i potrebama. Uostalom, potrebno je da uzmete u obzir i cenu, odnosno razliku između ova dva tipa šećera. Beli šećer je dosta jeftiniji u odnosu na žuti, upravo zbog propagande da je ovaj drugi zdraviji, a ukoliko govorimo o intregralnom šećeru, cena je još veća. Koji god da izaberete, razlika je u ukusu koji imaju. Broj kalorija je isti, a razlika u mineralima i vitaminima neznatna i zanemarljiva.

Izvor:zenskimagazin.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter