Izvor:
21.04.2018 u 12:29
0

ZDRAVE GRICKALICE: Orašasti plodovi hrana za mozak i srce!

Orašasti plodovi obogaćeni su zdravim masnoćama i predstavljaju hranu za mozak i srce, a za bolje zdravlje stručnjaci savetuju da dnevno pojedete šaku ovih plodova.

A evo koja su njihova pozitivna dejstva na organizam:

Orasima protiv holesterola

Najnovija istraživanja pokazuju da redovna konzumacija oraha znatno smanjuje nivo holesterola u organizmu.

Indijski orah za umor

Ovaj plod obiluje velikim količinama gvožđa i obezbeđuje organizmu dovoljne količine energije jer su puni vlakana, vitamina E i K te magnezijuma i kalijuma.

Pistaći za niži pritisak

Osim što su ukusni, pistaći pomažu u regulaciji krvnog pritiska i sadrže više kalijuma nego banane, koje su poznate po ovom mineralu. Ipak, oni koji imaju problema s radom bubrega treba da ograniče unos kalijuma u organizam.

Kikiriki za mršavljenje

Masti, proteini i vlakna koje sadrži kikiriki pomoći će vam da duže osećate sitost. Oni koji redovno jedu ovu namirnicu imaju manje oscilacije u težini i lakše mršave.

Brazilski orasi štite od raka

Brazilski orasi su vrlo bogatim selenom, hranjivom supstancom koja pomaže u zaštiti ćelija od mutacija i starenja. Posebno su se pokazale u sprečavanju raka mokraćnih kanala i prostate.

Bademi za šećeraše

Bademi imaju najniži glikemijski indeks od svih orašastih plodova, pa su zbog toga idealni za ljude obolele od dijabetesa jer su bogati magnezijumom, koji ima važnu ulogu u regulisanju nivoa šećera u krvi.

Lešnici za zdravo srce

Lešnici su bogati zdravim masnim kiselinama i jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina E. Oni sadrže vlakna, kalcijum, magnezijum cink, folnu kiselinu i biotin, koji pospešuju rad srca i čuvaju njegovo zdravlje.

Kurir.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter