Izvor: jutarnji.hr
26.04.2024 u 12:00
0

KO MU STANE NA ŽULJ PUTIN PO KRATKOM POSTUPKU: Hapšenje zamenika Sergeja Šojgua je jasna poruka„Ovo si mogao da budeš ti!“

U Rusiji ne prestaju spekulacije o pravom razlogu hapšenja i dvomesečnog pritvora zamenika ministra odbrane Timura Ivanova. On je u utorak nakon hapšenja optužen za primanje mita, ali pojedini mediji, uprkos tome što je portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio takve konstrukcije, spekulišu da je Ivanov uhapšen zbog sumnje za izdaju, a pojedini analitičari i ruski komentatori spekulišu da je pritvaranje Ivanova upozorenje njegovom šef, ministar odbrane Sergej Šojgu

„Sada postoji mnogo različitih tumačenja o svemu ovome. Morate se fokusirati na zvanične informacije“, rekao je Peskov novinarima, napominjući da je ruski predsednik Vladimir Putin bio obavešten unapred o pritvoru Ivanova,

Međutim, nisu svi uvereni u zvanični stav Rusije u vezi sa pritvaranjem Ivanova. Neki ruski komentatori tvrde da je hapšenje veliki udarac za Šojgua.

„Ako ne može nekako da reši ovo, on će biti sledeći koji će poći. Ova osoba je 100 odsto njegov čovek“, rekao je anonimni izvor popularnom vojnom Telegram kanalu.

Čini se da se neki zapadni posmatrači slažu. Ruski predsednik Vladimir Putin ga „ne potpiše osim ako ne pošalje poruku Šojguu, onu koja kaže nešto u stilu ’mogao si biti ti‘“, rekao je Dejvid Silbi, vanredni profesor istorije na Univerzitetu Kornel u Vašingtonu.

Šojga je u sredu razrešio Ivanova sa mesta zamenika ministra odbrane, navodi ruska državna novinska agencija TASS. Nekoliko sati ranije, pojavili su se izveštaji o hapšenju Ivanova pod optužbom za primanje mita za, kako je moskovski sud opisao kao posebno velike. Ako bude proglašen krivim, mogao bi da se suoči sa zatvorskom kaznom do 15 godina, a on je negirao optužbe.

„Stvar podseća na Prigožina“

Ivanov je pre hapšenja bio zadužen za ruske vojne infrastrukturne projekte. On je bio odgovoran za upravljanje imovinom, raspoređivanje vojnih snaga i medicinsku podršku ruskom Ministarstvu odbrane od 2016. godine, a Forbs ga je rangirao kao jednog od najbogatijih ljudi u ruskom bezbednosnom establišmentu. Možda je još važnije, mnogi su ga smatrali jednim od Šojguovih najbližih saveznika. Njih dvojica su radili zajedno dugi niz godina, uključujući i kada je Ivanov bio zamenik premijera Moskovskog regiona, dok je Šojgu bio guverner tog regiona. Ruske vlasti su takođe uhapsile navodnog poslovnog partnera Ivanova Sergeja Borodina zbog umešanosti u koruptivne radnje.

„Pošto je korupcija među najvišim ruskim zvaničnicima endemska, teško je poverovati da je Šojguov zamenik uhapšen samo zbog korupcije“, rekao je Mark N. Kac, stručnjak za ruska pitanja na Školi za politiku i vladu Šar Univerziteta Džordž Mejson. Ili je uradio nešto drugo čemu se neko protivio ili je to potez koji ima za cilj da oslabi Šojgua – ili oboje“, dodao je on.

Šojgu je često bio optuživan za loše vođenje rata na bojnom polju u Ukrajini, posebno od proratnih vojnih blogera, a posebno od pokojnog vođe Vagner grupe Jevgenija Prigožina, koji je poginuo u avionskoj nesreći pod misterioznim okolnostima nakon što je predvodio pobunu te plaćeničke grupe protiv Moskve i vojnog vrha. Kac kaže da ga je ovaj incident podsetio na javnu prepirku između Šojgua i Prigožina, u kojoj se Prigožin nije ustezao u svojim rečima kritikujući vojni vrh.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter