Izvor:
22.10.2019 u 07:10
0

MAGIJA JUGA ŠPANIJE: Andaluzija ima mnogo toga da ponudi!

Andaluzija ima toliko toga da ponudi. Ukusna hrana, sunčano vreme tokom većeg dela godine i puno kulturnih znamenitosti za uživanje.

Pejzaž je, takođe, veoma dinamičan. Ovaj deo Španije dom je prelepih planinskih venaca, ali i duge obale. Neke od plaža su maltene netaknute, dok su druge prepune turista i veoma posećenih klubova.

Gradovi i manja mesta su veoma raznoliki u ovom delu Španije. Sevilja i Kadiz su tradicionalni gradovi prepuni istorije. Malaga i Marbelja imaju divne stare delove grada, ali su poznati i po internacionalnom turizmu. Marbelja je postala izuzetno popularna poslednjih godina i spada u ona mesta gde biste želeli da budete viđeni. U međuvremenu, sve veću popularnost dobija i Sotogrande, poznat kao dom brojnih bogatih i poznatih evropskih porodica. Tu je i Puerto Banus koji privlači imućnije turiste svojim dizajnerskim i brendiranim radnjama sa pogledom na luksuznu marinu.

Kada odlučite da posetite ovaj deo Španije, možete sleteti na nekoliko aerodroma. Sevilja, Malaga i Gibraltar su popularni izbori. Ako želite da obiđete čitav region i iskoristite maksimum od ovog putovanja, dobra ideja bi bila da sletite na jedan od gorepomenutih aerodroma, zatim iznajmite auto, obiđete regiju i odletite iz Španije sa nekog drugog aerodroma. Na ovaj način ćete najbolje iskoristiti svoje vreme, obići sva poznata mesta ali i pronaći neke skrivene dragulje usput.

Svi oni koji planiraju obilazak ovog dela sveta, trebalo bi da razmisle o sledećih nekoliko mesta.

Sevilja

Sevilja je veoma lep i tradicionalan španski grad. Prilično uske ulice kriju mnoštvo interesantnih kafića i barova, a društveni život je veoma bogat. Sevilja je poznata po svojoj tradiciji, posebno po impresivnim uskršnjim povorkama. Ako želite da prisustvujete ovoj proslavi, posetite Sevilju za vreme Svete Nedelje koja je njima od velikog značaja (Semana Santa). Meštani pripremaju predstave i tradicionalne uskršnje postavke tokom čitave godine i to je zaista spektakularno. Međutim, Sevilja ima puno toga da ponudi tokom čitave godine. Flamenko u ovom gradu je obavezan, a može se videti na puno mesta. Takođe, trebalo bi da posetite glavne znamenitosti i uživate u impresivnoj arhitekturi. Katedrala u Sevilji je jedna od najvećih na svetu, a obilazak grada u kočiji sa konjijma će doprineti još snažnijem utisku.

Kadiz

Iako je manji od Sevilje, Kadiz ima vrlo sličan stil, a stari grad je potpuno očaravajuć. Grad je tipičan za ovu regiju i poznat je kao starinski andaluzijski grad. Okružen morem, pruža očaravajuće poglede dok je morska ishrana dominantna u domaćinstvima. U Kadizu se nalazi i najstarija španska natkrivena riblja pijaca. Grad ima prelepu plažu (Playa de la Caleta), popularno mesto na koje odlaze i meštani i turisti koji vole da uživaju u španskom suncu. Često se dešava da je ovde velika gužva, tako da ako želite da odete malo dalje, provincija Kadiza nudi brojne druge lepe plaže koje možete istražiti.

Sotogrande

Sotogrande se smatra vrhunskom destinacijom koja je dugo bila popularna među članovima raznih kraljevskih porodica. Zapravo, mnogi najbogatiji ljudi Evrope ovde poseduju nekretnine i ovo se smatra najvećim rezidencijalnim kompleksom u privatnom vlasništvu u Andaluziji. Ukoliko ste planirali da samo prođete ovuda pre nego da ovde i ostanete duže, luka (Puerto de Sotogrande) je odlično mesto za uživanje u ručku. Tu se nalazi puno radnji, barova i restorana od kojih većina ima pogled na more.

Estepona

Estepona je mali grad na obali koji je zadržao svoj nekadašnji karakter. Manje je očit izbor nego neki veći gradovi koji ga okružuju i predstavlja pravi skriveni dragulj. Oni koji su jednom posetili Esteponu, posećuju je iznova i iznova. Ovde ima dosta turističkih sadržaja, uključujući hotele i restorane, a ponuda je upotpunjena tradicionalnim španskim tapas barovima. Luka je starinska i dosta živahna. Takođe, ovo mesto je poznato po dugim plažama koje se protežu kilometrima. Tokom proleća i jeseni, more postaje dosta uzburkano, a riva vam omogućava šetnju tokom koje možete uživati gledajući talase kako se razbijaju o taman pesak.

Gibraltar

Naravno, Gibraltar je Britanska prekomorska teritorija. Međutim, aerodrom koji se na njemu nalazi značajan je za ovaj deo Španije i popularno je mesto za dolazak ako ste se uputili u Andaluziju. Gibraltar je najpoznatiji po čuvenoj „Steni“ (The Rock) koju možete videti izdaleka ali je najbolji pogled na nju iz aviona. Sleteti na ovaj aerodrom je vredno čak i ako biste se samo fotografisali na ovoj svetski poznatoj znamenitosti. Za Gibraltar se vezuje puno istorijskih događaja, a ovde se nalazi i velika britanska vazduhoplovna i mornarička baza koja štiti Gibraltarski moreuz, jedini ulaz u Sredozemno more iz Atlantskog okeana.

Izvor: Travelmagazine.rs
Foto: Pixabay/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter