Izvor:
12.03.2019 u 10:53
0

PORAZ KAO ŽIVOTNA LEKCIJA: Kako kroz sport učimo i rastemo?!

U plivanju kao i u svakom drugom sportu, povremeno će se dešavati da ne ispadne sve onako kako ste zamišljali i zacrtali kod sebe u glavi. To jest ne možete očekivati da ćete uvek pobediti. Niko ne voli da gubi i to nam je jasno, ali morate razumeti da je sa druge strane to potpuno normalno, i da iz svakog poraza u stvari treba da se potrudite da nešto i naučite. Vaši roditelji su tu ne samo da se raduju tokom vaših pobeda već i da vam pruže utehu kada stvari ne idu onako kako ste zamislili.

Svako od nas poraz doživljava na drugačiji način, ali ono što je najvažnije jeste da ne trebamo da se potpuno razočaravamo u sebe i sportsku aktivnost kojom se bavimo već da sagledamo realno situaciju i da pokušamo da shvatimo gde smo to pogrešili i da li je greška uopšte nastala zbog nas samih ili zbog nekih spoljašnjih faktora. Iz svake greške koja nastane mi stičemo jedno novo iskustvo. To u stvari znači da tokom svakog sledećeg puta mi ovladavamo jednom novom veštinom, stičemo nova saznanja i napredujemo. Nakon poraza bi trebali dostojno da čestitamo svojim protivnicima i da radimo na tome da ih pobedimo tokom nekog narednog takmičenja. Znajte da ne postoje prečice do uspeha. Niko od nas se nije rodio savršen i rođen da bude uvek prvi. Svaka pojedinačna tehnika, zaveslaj, okret itd. se uči. Upornost je potrebna tokom celog života, što znači da nećemo posustati odmah kod prvog problema, već ćemo ga prevazići i krenuti dalje. Svako od nas treba da postavi realne kratkoročne i dugoročne ciljeve. Kratkoročni cilj može biti pojavljivanje na nekom narednom takmičenju a dugoročni uzimanje jedne od tri medalje na nekom od takmičenja. Ono što nam je svima potrebno jeste poverenje u sebe. Svako od nas može imati tremu pred takmičenje bez obzira koliko veliko ono bilo, ali ukoliko dobro poznajete sebe, i ukoliko ste marljivo i redovno trenirali, nemate se čega bojati, već hrabro trebate istupiti napred i pokazati svoje naučene veštine.

Savet: Poraz može nastati vrlo često i zbog banalnih grešaka. One mogu biti loša ishrana, neispavanost, bolest, preskakanje treninga itd. ali iz svake od ovih situacija plivač kao i svaki drugi sportista treba da izvadi zaključke i zapamti da je poraz samo privremena lekcija koja će vam omogućiti da postanete još jači i tokom narednog puta dostignete svoj zacrtani cilj.

Izvor: opusteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter