Izvor: HAPPYBSC
10.02.2024 u 17:16
2

DA LI SE KRALJ ČARLS SPREMA NA NEOČEKIVANO:Reč „abdikacija“ odzvanja Britanijom

Nakon vesti da britanski kralj Čarls ima rak, reč koja sve češće odzvanja u svetskoj javnosti je abdikacija ili dobrovoljno odricanje vlasti u korist naslednika. Ova praksa nije uobičajena u britanskoj monarhiji, zato se sada svi pitaju da li će Čarls, prestolonaslednik koji je najduže čekao da dođe na tron, sada isti poveriti svom sinu - princu Vilijamu.

Takve pojave su retke, poslednja abdikacija se dogodila 1936. Tadašnji kralj Edvard VIII povukao se sa svojih kraljevskih dužnosti da bi se oženio Volis Simpson, razvedenom američkom glumicom. Brak sa razvedenom osobom se stotinama godina smatrao tabuom u britanskoj monarhiji.

Kralj, za kojeg je Bakingemska palata objavila da ima rak, na čelu države je od 8. septembra 2022, nakon smrti kraljice Elizabete Druge. Ako bi se povukao zbog lošeg zdravlja, kruna bi „pala na glavu“ na sledećeg u redu za tron.

SEVE POSLALA EMOTIVNU PORUKU NASLEDNIKU: „Želim da pozdravim sina koji me gleda na televiziji sada“

U novogodišnjoj noći, danska kraljica Margret II je abdicirala, navodeći kao razlog nedavnu operaciju leđa i rekla je da je vreme „uzelo svoj danak“. Njen najstariji sin, prestolonaslednik Frederik, postao je novi kralj.

U Velikoj Britaniji, ako bi Čarls zauzeo sličan pristup, njegov sin princ Vilijam, postao bi kralj. Princ Džordž bi zauzeo sledeće mesto u naslednom redu.

Kada je Elizabeta II umrla u septembru 2022. godine, svi ispod Čarlsa su se pomerili za jedno mesto u liniji nasledstva, a Vilijam je postao prestolonaslednik. Dr Bob Moris, počasni viši naučni saradnik u Ustavnoj jedinici UCL, ranije je objasnio da Zakon o regentu takođe može da dođe u obziru, usred lošeg zdravlja svakog monarha. To bi se pokrenulo ako bi kralj postao fizički nesposoban zbog bolesti, što znači da više ne bi mogao da govori ili da se kreće.

U takvom slučaju, njegove dužnosti bi obavljali različiti članovi kraljevske porodice.

„Tada Vilijam preuzima i ima sva ovlašćenja kralja, osim nekih stvari koje su rezervisane samo za monarha“, rekao je on.

Obraćajući se naciji nakon smrti svoje majke, kralj Čarls je rekao: „Kao što je i sama kraljica učinila nepokolebljivom odanošću, i ja se sada svečano obavezujem da ću, tokom preostalog vremena koje mi Bog daje, podržavati ustavna načela u srcu naše nacije“.

Da kralj ima rak otkriveno je tokom nedavne operacije benignog povećanja prostate, saopštila je palata. Portparol je odbio da potvrdi vrstu raka. Pol Barel, koji je radio za vreme princeze Dajane više od 10 godina, rekao je da 75-godišnji kralj ima plan kada želi da se odrekne svog prestola.

„Mislim da će se to dogoditi. Mislim da su kralj i kraljica dali rok 10 godina, mislim da je ovo desetogodišnji plan“, rekao je Barel.

U odvojenom intervjuu za Dejli mejl prošlog meseca , kraljevski biograf Fil Dampjer rekao je da takođe veruje da bi Čarls mogao

Ko je sledeći u redu za tron?

Nasleđivanje britanskog prestola „reguliše se ne samo poreklom već i parlamentarnim statutom“, navodi se na sajtu kraljevske porodice.

Evo prvih 15 ljudi po redosledu:

1. Princ Vilijam, stariji sin Čarlsa i pokojne princeze Dajane. Oženjen je Kejt, vojvotkinjom od Kembridža. Njihovo troje dece ga prate u naslednom redu

2. Princ Džordž od Kembridža, rođen u julu 2013. godine

3. Princeza Šarlot od Kembridža, rođena u maju 2015. godine

4. Princ Luis od Kembridža, rođen u aprilu 2018

5. Princ Hari, mlađi sin Čarlsa i Dajane

6. Arči Mauntbaten-Vindzor, sin Harija i Megan, rođen u maju 2019

7. Lilibet Mauntbaten-Vindzor, rođena juna 2021

8. Princ Endru, sin kraljice Elizabete II i princa Filipa

9. Princeza Beatris, starija ćerka Endrua i njegove bivše žene Sare Ferguson

10. Sijena Elizabet, ćerka Beatris i Edoarda Mapelija Mocija, rođena u septembru 2021

11. Princeza Eugenija, mlađa ćerka Endrua i Sare

12. Avgust Bruksbank, sin Eugenije i Džejmsa Bruksbenka, rođen u februaru 2021

13. Princ Edvard, najmlađi sin kraljice Elizabete i princa Filipa

14. Džejms, vikont Severn, mlađe dete Edvarda i njegove žene Sofi, grofice od Veseksa

15. Lejdi Luiz Mauntbaten-Vindzor, Edvardova i Sofiina ćerka

Abdikacija postaje nova normalnost

Nekoliko članova kraljevske porodice u evropskoj istoriji se voljno odreklo svog trona, ali izgleda da to počinje da se menja.

Sada je u Holandiji norma da stariji monarsi prenose krunu na mlađe generacije.

Tako je kraljica Beatriks abdicirala 2013. godine, po primeru svoje majke, kraljice Julijane i bake kraljice Vilhelmine.

Nedugo nakon Beatriks, belgijski kralj Albert II i španski kralj Huan Karlos I otišli ​​su u penziju i nasledili su ih njihovi najstariji sinovi.

Norveški 86-godišnji kralj Harald V, koji je nekoliko puta hospitalizovan poslednjih meseci, nije rekao da razmišlja o abdikaciji u korist svog sina, prestolonaslednika Hakona. Nije ni 77-godišnji švedski kralj Karl Gustaf, koji je prošle godine proslavio 50 godina na prestolu, ne razmišlja o abdikaciji u korist princeze Viktorije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “DA LI SE KRALJ ČARLS SPREMA NA NEOČEKIVANO:Reč „abdikacija“ odzvanja Britanijom”

  1. Moje ime je Monalisa Landek. Od preobilja radosti, moje srce pohvalno govori o DR APATI. Priskočio mi je u pomoć kad mi je mjesecima bio uništen život. Moj me ljubavnik ostavio zbog druge dame i nisam znala da kontrolira um i hipnotizira. Učinio sam sve da ga vratim, ali bezuspješno. Otišao je iz grada s gospođom i nikad se više nisam čuo s njim niti sam ga vidio. Tražila sam pomoć na internetu kada sam pročitala kako je DR APATA pomogla drugim ženama koje su imale iste probleme. Kontaktirao sam ga i rekao mi je što sve treba napraviti, što sam i učinio. Baš kao što je obećao, ljubav i sreća koju sam dijelila sa svojim partnerom su vraćene i on je očišćen od mračnog šarma koji su mu stavili i vratio mi se nakon 48 sati. DR APATA iskreno pomaže ljudima i može pomoći i vama ako mu se danas odlučite obratiti. Njegov kontakt putem e-pošte: drapata4@gmail.com Također ga možete kontaktirati putem Vibera, WhatsAppa i +447307347648.

    0
    0
    Odgovori
  2. pozdrav svim mojim prijateljima vani, ja sam Božana Miho, iz Splita, Hrvatska. nakon deset godina veze sa njim, moj muž je prekinuo sa mnom, učinila sam sve da ga vratim ali sve je bilo uzalud, željela sam ga zbog ljubavi koju gajim za njega, molila sam ga svim silama , Obećao sam, ali on je odbio. Objasnio sam svojoj prijateljici na mreži, a ona je predložila da odem do dr. Apate, velikog čarobnjaka koji bi mi mogao pomoći da dam čaroliju da ga vratim, ali ja sam tip koji nikad nije vjerovao u čaroliju, nisam imao drugog izbora nego probaj, poslala sam poruku dr. Apati, a on mi je rekao da nema problema sve će biti u redu prije 48 sati, bivši će mi se vratiti prije 48 sati, bacio je čaroliju i iznenađujuće drugi dan, bilo je oko 16:00 sati. Bivši me nazvao, bila sam tako iznenađena, odgovorila sam na poziv i sve što je rekao je da mu je jako žao zbog svega što se dogodilo, da želi da se vratim, da me jako voli. Bila sam tako sretna i otišla sam k njemu, pa smo ponovno počeli živjeti sretno zajedno. Otada sam obećao da će svakome koga poznajem i tko ima problema s bilo kime trebati pomoć dr. Apate, čarobnjaka za čarolije, njegova e-pošta je (drapata4@gmail.com), a vi mu možete poslati e-poštu ako trebate njegovu pomoć u vašoj vezi , želite biti prepoznati u svijetu ili problemi s rakom, želite se udati za ljubavnika po svom izboru ili slučajevi razvoda, zdravstveni ili bračni problemi, napredovanje na poslu i uspjeh, bilo što, ne odustaj, prestani plakati, kontaktiraj Dr. .Apata na drapata4@gmail.com ili ga kontaktirate putem Whatsapp / Viber: +447307347648

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter