Izvor: Tanjug
26.07.2021 u 10:22
0

ZATVOREN FESTIVAL francuskog filma na Kosančićevom vencu premijerom drame „Pod zvezdama Pariza“

Premijerom drame „Pod zvezdama Pariza“ reditelja Klausa Dreksela, sinoć je zvanično zatvoren Festival francuskog filma na Kosančićevom vencu, a sam reditelj se pre projekcije obratio publici putem video linka, saopštili su organizatori.

VAŽNO:

VESIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Kakva god kazna da bude za „bahatog“ vozača – ona nikada neće vratiti malog Stefana!

VUČIĆ o kandidaturi za predsednika Srbije: POBEDIĆE NORMALNA I PRISTOJNA SRBIJA

EKSKLUZIVNO ZA HAPPY TV: OVAKVA JE ATMOSFERA U TOKIJU, naši sportisti su spremni za NOVE POBEDE NA OI

VREMENSKA PROGNOZA ZA PONEDELJAK: Vraćaju se PAKLENE VRUĆINE, ali nas večeras čeka i NAGLA PROMENA!

Kako je otkrio režiser, film je inspirisan njegovim dokumentarnim delom „Na kraju sveta“, koji je snimao od 2012. do 2013. godine i čija je glavna tema bio život beskućnika, sa kojima je boravio godinu dana.

„Nekoliko godina kasnije, na naše veliko iznenađenje kontaktirala nas je Katrin Fro, koja je i glavni akter u „Pod zvezama Pariza“ , tako da smo uz njenu veliku pomoć, želeli da u filmu istaknemo ženski lik. Cilj nam je bio da film sa jedne strane podseća na bajku, a sa druge da oslikava surovi realizam“, naglasio je Dreksel.

Film je prethodno prikazan i u Kombank Dvorani u nešto ranijem terminu, a i na toj projekciji se čuveni reditelj obratio gledaocima, ne krijući oduševljenje što upravo njegov film zatvara treće izdanje Festivala francuskog filma.

Pored poznate glumice Katrin Fro, uloge u ovom dirljivom, životnom filmu tumače glumica i rediteljka Dominik Fro i Mahmadi Iafa, poznat po aktuelnoj francuskoj seriji „Obećavam ti“.

Radnja filma prati život junakinje Kristine, beskućnice u Parizu, koja jedne zimske noći sreće Sulija, osmogodišnjeg eritrejskog dečaka.

Vezani svojim marginalnim uslovima, zajedno kreću na emotivno putovanje kako bi pronašli njegovu majku u Parizu.

Tokom pet festivalskih dana prikazano je 12 ostvarenja savremene francuske kinematografije na tri lokacije – Kosančićevom vencu, Kombank Dvorani i onlajn platformi „MojOFF“, nastaloj u doba pandemije 2020.

Festival je 21. jula otvoren filmom „Francuska“ Bruna Dumona, gde glavnu ulogu ima Lea Sejdu, dobitnica Zlatne Palme 2013, poznata i po hitu „Spektra“ (2015) o Džemsu Bondu, koja ima i novi film „Francuska depeša“ što izlazi u oktobru, kao i najnoviju avanturu o agentu 007 – „Nema vremena za umiranje“.

Ovogodišnji partneri festivala bili su Ministarstvo kulture i informisanja, Opština Stari Grad, francuski kanal TV 5 Monde, Unifrance i MojOFF.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter