Izvor: Happy BSC/Viktorija Samardžić
23.07.2021 u 09:51
0

„SVIRANJE KLASIČNE MUZIKE U MENI STVARA NEOBJAŠNJIV OSEĆAJ“: Atina Denda tek je postala punoletna, a već je na putu da doživi svetsku slavu! (INTERVJU/FOTO)

Na putu je da doživi svetsku slavu! Ova mlada dama danas postaje punoletna a već je cenjena violončelistkinja u Crnoj Gori.

PROČITAJTE JOŠ

KON UPOZORAVA: „Već danas su pune bolnice obolelih od covida – 19“

PUTEVI SRBIJE PORUČUJU: Usporen saobraćaj na obilaznici oko Beograda

Ilon Mask najavio: „Tesla“ će verovatno prihvatiti bitkoin kao sredstvo plaćanja

VESIĆ SAOPŠTIO SJAJNE VESTI: Beograd će uskoro dobiti nove tramvaje!

ŽREB ZA TOKIJO! Ovo su Đokovićevi protivnici u startu!

Prelepa, nežna, smeđa devojka Atina Denda je rođena 2003. godine u Herceg Novom, gde je pohađala osnovnu školu „Dašo Pavičić“ zajedno sa osnovnom muzičkom školom. Po završetku osnovnog obrazovanja nastavila je srednje muzičko obrazovanje u Umetničkoj školi za osnovno i srednje muzičko obrazovanje za talente „Andre Navarra“ u Podgorici. Trenutno je na trećoj godini. Tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja osvajala je brojne nagrade na nacionalnim i regionalnim takmičenjima kao što su: I nagrada (Laureat) na Svjetskom Online Takmičenju u Beogradu – 94 poena (2021.), I nagrada na državnom takmičenju u Herceg Novom (2018.), II nagrada na međunarodnom takmičenju „Artisti dell Arco“ u Novom Sadu (2019.),  II nagrada na državnom takmičenju – instrumentalni ansambli u Podgorici (2019.). Više puta je učestvovala na Festivalu Gudača u Perastu, kao i na brojnim koncertima u toku srednje škole u Podgorici, Herceg Novom, Bijelom Polju, Pljevljima, Kolašinu, Kotoru, Baru, Ulcinju. Učestvovala je u UNICEF kampanji „Birajmo šta slušamo“, kao i na mnogim organizacijama tog tipa.  Usavršavala se kod mnogih violončelista svjetskih scena kao što su Jeffrey Noel Lastrapes, David Schepps, Carmen Maria Elena Gonzalez,  Sandra Belić, Aleksandar Latković. Po završetku srednje škole planira dalje učenje na akademijama u zemlji ili inostranstvu.

HAPPY BSC redakcija joj želi srećno punoletstvo, puno uspeha u daljoj karijeri sa željom da što pre održi svoj solistički koncert u Beogradu !!!

Mladi ste a već veoma uspešni u svojoj profesiji. Kada i kako se rodila ljubav prema violončelu? 

Ljubav prema violončelu se rodila negdje posle dvije godine aktivnog učenja tog instrumenta. Na početku mi kao maloj nije bilo interesantno vežbati, ali kasnije sam dobila želju za sviranjem i volju za učenjem. 

Rekli ste da je violončelo vaša sudbina. Kako ste se srodili sa njim?

Interesantno je svirati baš violončelo jer je redak instrument, kao malima više su nam interesantni neki instrumenti koji su i naši vršnjaci svirali, tipa violina, klavir… Kod njega me najviše privukla njegova posebnost i virtuoznost. Drago mi je što postoji sve više dece koji se opredele baš za njega.

Imate osamnesnt godina a iza sebe ogromno iskustvo i znanje. Da li vam je nekad bilo teško i kako ste prevazišli sve prepreke? 

 U životu je najlakše zaobići prepreke, a u muzičkom svetu one su gotovo i neizbežne. Jednostavno, prepreke sam nekako prevazišla radom i konstantnim gledanjem napred, a smatram da je to najbitnije. 

Za sve što radimo u životu potreban nam je vodja/učitelj. Na koji način vi izvlačite i crpite znanje od svojih profesora? 

Mislim da je profesor instrumenta neko ko treba da bude najveća podrška učeniku i neko ko će ga učiti i gurati do kraja. Zadatak učenika je da izvuče najviše od profesora i da mu, kako se kaže, ne da mira. Neki moj način crpljenja znanja od profesora je „copy-paste“ način. Kada profesora iskopiram u potpunosti, kasnije mogu dobiti neku svoju viziju i mišljenje o izvodjenju nekog dela. 

Dok vaši vršnjaci provode vreme u izlascima, vi svakodnevno po par sati vežbate na vašem instrumentu. Da li upravo u tome leži tajna i ključ vašeg uspeha? 

U svojim godinama ne bih znala reći koji je put do uspjeha, jer sam od prilike na trećoj stepenici od milijardu postojećih i mogućih. Verujem da postoje stvari kojih se treba odreći zarad uspjeha, ali isto mislim da neke stvari nisu vrijedne tolike pažnje ako su trenutno aktuelne. Treba ostati istrajan i željan daljeg rada i napredovanja, pa zato mogu da pretpostavim da je to ključ nekakvog uspeha. 

Pored srednje muzičke škole koju pohadjate, stalno se usavršavate kroz razne kurseve. Koji možete da izdvojite kao najznačajniji? 

Ja lično mnogo volim majstorske kurseve, jer mislim da su oni način na koji možete izvući mnogo za malo vremena. Mislim da su u nekom smislu i lični jer su nam prilika da naučimo od ljudi koji imaju iza sebe mnogo godina iskustva i rada sa raznim umetnicima u razvoju. Usavršavala sam se kod nekoliko svetskih violončelista i violončelistkinja i mogu da kažem da je svaki/a na svoj način poseban/na. Uvek ću se sećati njihovih zanimljivih caka i uvažavaću one koje mi odgovaraju u svom daljem učenju i radu.

Neprestano se usavršavate. Koji muzičar vam pruža  najveću inspiraciju? 

Mnogo volim da slušam razne umetnike i njihove izvedbe poznatih dela za violončelo. Kroz njih mogu da čujem i iskusim različita gledanja na neka djela i vidim razne načine na koje mogu nešto da izvedem. Izdvojila bih englesku violončelistkinju Jacqueline du Pré, jer nju uvek mogu da slušam i jer mi je njena tehnika sviranja veoma inspirativna. Za njenu kratku izvođačku karijeru postala je jedna od najznačajnih violončelistkinja ikada. 

Više volite klasičnu muziku. Zbog čega? 

Klasičnu muziku posebno izdvajam kao stvar u mom životu koja je jednostavno posebna. Izvođenje klasičnih dela i sviranje klasične muzike u meni stvara neobjašnjiv osećaj. Pomisao na to da su kompozitori pisali dela pod uticajem njihovih ličnih dešavanja i sudbina budi u meni misao da ta dela moraju da budu više izvođena. Klasična muzika i kompozitori koji su je stvarali zaslužuju mnogo više pažnje jer su stvarali prava umetnička dela sa pravom i istinskom vrednošću.

Koji biste savet dali mladim ljudima koji su na početku bavljenja ovim zanimanjem? 

Poručila bih im to da budu spremni na razne situacije i izazove, ali da će se razviti na najlepši mogući način, jer je muzika najlepši način iskazivanja ličnih osećanja. 

Iza vas su i mnogobrojne nagrade. Koliko vam to znači i kakvu  vam to daje snagu? 

Nagrade su mi velika motivacija i snaga da nastavim dalje. Najviše volim prilike u kojima mogu da pokažem ono što znam pogotovo ako sam nagrađena za to. 

Veliki korak za svaku mladu muzičku nadu je solistički koncert, vi ste ga već imali u svom rodnom gradu. Kakvi su utisci? 

S obzirom da je bio skoro, nekako nemam osećaj da se desio i na trenutak smetnem s uma šta mi je sve doneo. Utisci su u svakom smislu predivni i mnogo mi je drago što sam ga održala baš u Herceg Novom, jer smatram da ovaj grad zaslužuje to da čuje nešto što je retkost u njemu. Moj rodni grad je grad kulturnih dešavanja i nadam se da ću u budućnosti imati priliku da mu poklonim mnogo toga.  

Rekli ste  da ste se za prvi koncert spremali čitav život. Koliki vam je to izazov? 

Moj prvi koncert predstavlja završetak prethodnog perioda učenja i time predstavlja neki novi početak. Bio je izazov spremiti se, ali podsvesno sam znala da će da bude uspešan i da će mi doneti mnogo toga. 

Šta je vaš moto? 

Uvek volim izdvojiti ovu misao: „Ne možemo postati ono što treba da budemo ostajući ono što jesmo.“ – Jacqueline du Pré

Kakvi su vam naredni planovi?

Volela bih da učm na nekoj od akademija u inostranstvu, nemam ništa konkretno u planu, ali mislim da ću se vremenom odlučiti za jednu od njih.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter