Izvor: Tanjug
13.07.2021 u 09:11
0

Premijera „Don Žuana“ večeras u dvorištu Rektorata

Premijera savremene verzije komada “Don Žuan” prema Molijeru, u režiji Tihomira Stanića i Marka Misirače, biće održana večeras na novoj letnjoj pozorišnoj sceni “Teatrijum”, u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja, u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu.

Adaptaciju drame pisala je Vida Davidović, Stefan Radonjić igra modernog, beogradskog Don Žuana, a uz njega će biti na sceni osnivači novog pozorišta “Teatrijum” – Tihomir Stanić i Vladan Gajović, kao i Lepomir Ivković, Ivana Dudić, Ðorđe Marković, i drugi.

VAŽNO:

NOVA FABRIKA VAKCINA U SRBIJI: Potpisan Memorandum o saradnji sa Kinom

PREDSEDNIK NASTAVLJA POSETE: Vučić sutra u Kladovu

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ ODRŽALA VAŽAN SASTANAK: Srbija i SAD partneri u energetskoj tranziciji

ISPOVEST U „ĆIRILICI“ KOJU SRBIJA NIJE ČULA DO SADA: Muslimani su ubijali žene i decu, sve! Ja sam jedini preživeo tako što sam odglumeo da sam mrtav!

„Don Žuan“ će se igrati nakon premijere tokom cele nedelje – 14, 16, 17. i 18. jula, a onda nastavlja svoj život na toj sceni tokom avgusta, najavljeno je nna konferenciji za medije.

Reditelj Marko Misirača je podsetio da prostor ovog pozorišta potiče još iz 60-ih godina kada je stvoreno pozorište “Igralište”, onda i 70-ih i 80-ih kada je postojalo pozorište “Dvorište”, gde su igrali i osnivači “Teatrijuma” Stanić i Gajović.

Radonjić je naveo da tumači savremenog beogradskog junaka Molijerovog klasika, a referenca za njega je originalni Don Žuan francuskog komediografa.

Prema njegovim rečima, novo čitanje drame nosi univerzalne motive i pitanja, a vreme danas donosi jače sukobe i ljubavne zaplete, jer je sve dosta intenzivnije i brže u životu.

-Moj Don Žuan živi prema nekim svojim pravilima, vodi ga eros i tanatos, odnosno život i smrt. Bilo mi je zanimljivo da otkrijem zašto on toliko prkosi svim opasnostima i osvetama koje ga okupiraju- analizirao je Radonjić.

Kako glavni glumac kaže, drama je priča o svima nama, ljudskoj naravi, ličnim pobudama i ambicijama, a Beograd ovde predstavlja značajan lik u vidu noćnog života danas.

Poznati glumac Ðorđe Marković igra gospodina Nedeljkovića, za kojeg smatra da je alfa i omega ove drame, pokretač radnje.

PROČITAJTE JOŠ:

VEČERAS U „ĆIRILICI“: Srpsku decu ubijaju, zar ne? (21.00 sat) Happy TV

LUKAČ OCENIO: Napad na Vučića u Potocarima je bio pokušaj ubistva

NOVA ISTRAŽIVANJA DOKAZALA: Ruska vakcina Sputnjik V efikasna protiv novih sojeva korone

U pitanju je jedan prevareni lik, neka vrsta protivteže vremenu dekadencije.

-Nedeljković je neko ko želi da sačuva svoj porodični život i u tradicionalnom smislu se smesti u društvo, ali sve što se dešava oko njega, remeti mu taj plan da održi porodicu i sebe i pre svega svoje mentalno zdravlje- naglasio je Marković, proslavljeni glumac iz serije “Šifra Despot” Radoša Bajića.

-Vreme Don Žuana je danas vreme – nezasitosti. Mi zaista ne znamo kako da se zasitimo, nahranimo, jer su nam čula otupela od previše vizuelnih senzacija. Po meni ovo možda i jeste priča o tim senzacijama, šta se dešava sa čovekom kada se prezasiti- nagovestio je suštinu drame Marković.

Njegovu suprugu tumači Ivana Dudić koja je istakla da je suprug Nedeljković lik koji vedri i oblači u svom domenu posla, a da je ona nesrećna junakinja kojoj će Don Žuan ukrasti srce tokom jedne pijane noći.

-Ostaje pitanje da li će pobediti njena ljubav prema porodici ili fatalna, strastvena ljubav prema velikom zavodniku. Realno postoje takve žene danas, a ja ću svim snagama pokušati da je opravdam- zaključila je Ivana Dudić.

Iz iskusnije garde glumaca ovde igraju Tihomir Stanić koji je i ko-reditelj projekta, Vladan Gajović i Lepomir Ivković.

-Osnivanje svakog novog teatra je praznik za glumce, publiku i grad Beograd-nije krio Ivković oduševljenje zbog nove scene prestonice “Teatrijum”.

Molijerov komad nastao je u Francuskoj u 17. veku, ali odlično komunicira sa današnjim vremenom i aktuelnom situacijom po svim standardima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter