Izvor: Telegraf
01.04.2024 u 10:43
0

„BALET VISBADEN“ NA BEOGRADSKOM FESTIVALU IGRE: Mešavina različitih žanrova igre, drame i lutkarstva

Ansambl ove umetničke grupe ima 28 igrača, a na gostovanju u Srbiji na sceni ih je bilo polovina, odnosno 14 izvođača

Koreograf potpisuje i kostime u predstavi, a bio je inspirisan indijskom muzikom prisutnom u projektu (Ravi Šankar) i džez melodijama (Eta Džejms).

„OBIČAN PROSTOR“ NA BEOGRADSKOM FESTIVALU IGRE: Projekat koji morate videti!

Marko Geke ima za sobom više od 60 koreografija na repertoaru najznačajnijih trupa širom sveta, od Štutgart baleta, Holandskog teatra igre, Baleta pariske Opere, Baleta Monte Karla, preko Državnog baleta Berlina, Baleta Ciriha, do Bečkog državnog baleta.

Drugi komad „O prorocima i lutkama“ traje znatno duže, 45 minuta, u koreografiji Martina Arijaža, a nastao je 2023. u Visbadenu. Ovim projektom je ponovo napravljen iskorak na BFI, jer je reč o koreodrami, lutkarskom pozorištu, komadu sa većim brojem monologa i dijaloga, a ne igri ili neverbalnom teatru. Festival je ove godine tako doveo i cirkuske predstave i žanr pantomime.

Scensko delo ima dve teme – ekologiju i medijsku manipulacije kroz jedan talk show, gde je publika u teatru istovremeno i auditorijum u TV studiju dok se snima uživo emisija. U mešavini različitih žanrova igre, drame i lutkarstva, francuski koreograf stvara jedan susret dve istinite ličnosti koji se nikada u stvarnosti nije odigrao.

Naslov „O prorocima i lutkama” odnosi se na istoimeni članak u britanskom tabloidu „The Sun“, koji je objavljen uoči Samita Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama 2019. u Njujorku. Glumac izvođač – voditelj je na kraju detaljno predstavio sve kolege igrače na sceni.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter