Izvor: Kurir.rs
04.08.2023 u 11:34
0

SAD JE MAJKA I SUPRUGA POZNATOG SRPSKOG POLITIČARA: Sa samo 4 bila je u izbegličkoj koloni, majku pronašla tek 17 godina kasnije

Uspešna mlada žena i supruga srpskog političara Predraga Markovića, koja je u međuvremenu rodila ćerkicu i postala majka, pleni pažnjom gde god se ovaj bračni par pojavi, prošla je težak put od kolone prognanih Srba do Belog dvora, čiji je čest gost.

Iako je imala nepune četiri godine, Vesna Marković dobro pamti kad su joj iz ruku oteli medu Srećka, pamti jauke majki, traktor i kolonu… Iako danas živi u Beogradu i redovan je gost svih događaja na Belom dvoru, Markovićeva nije zaboravila Baniju i kako je došla u Srbiju.

Kod Vesne je sve počelo s ratom. Majka, praktično još devojčica od 17 leta, na svet je donosi novembra 1991.

Otac Vasa, Krajišnik, na položajima je, gde bi drugde. Mlada majka ne može sve da podnese, odlazi. Srešće je Vesna tek 17 godina kasnije. A kad se prvi put probudi u majčinom zagrljaju, biće već udata žena, i biće to u Beču. Ipak, ne ljuti se. Majka joj je dala život i dve polusestre. A podigla ju je baka Milja, ispričala je Vesna Marković pre nekoliko godina za prisećajući se svog teškog detinjstva i potresnih događaja.

Bajkica, kako je zove, najvažnija je žena u njenom životu.

Žena čiji je rođendan 4. avgusta, na taj strašni dan kada su pokupili samo dokumenta i najnužnije i seli na traktor. Dan kada je devojčica od četiri godine s babom i dedom krenula u nepoznato. I dan kada će, tri godine kasnije, u Srbiji pokopati dedu Kuzmana, onog što ju je ljuljao u krilu pod orahom rodne Banije, onog što je 17 dana vozio traktor od Gradca kraj Gline do Donjeg Crniljeva pored Koceljeve.

– Kažu da prve događaje pamtimo tek u petoj godini života, „Oluja“ je onaj izuzetak koji potvrđuje pravilo. Tih 17 dana obeležile su suze, granate, jauci majki koje su gubile i tek rođenu decu na prikolici. Gađanje i presecanje kolone, bolest, glad, strah…

– Koga da krivim što i danas sanjam kako mi iz ruku otimaju medu Srećka! Što se budim okupana znojem zbog scena iz kolone! Koga za bakine suze koje je lila jer nismo znali šta je s tatom dok nismo stigli u Šimanovce – ispričala je Vesna pre tačno četiri godine.

„Oluju“, ipak, pamti i po nečem lepom – rodio joj se brat od tetke Predrag. A jedan drugi Predrag će, 20 godina kasnije, postati centar Vesninog života – Predrag Marković, poznati političar, član Krunskog saveta.

Devojčica s Banije

– Predrag je moj životni saputnik, moja najveća podrška u životnim olujama – kaže Vesna, koja ne haje što novinske stupce pune pričama kako je muž 36 godina stariji od nje.

Gde god se pojave, drže se nasmejani za ruke, a redovni su na brojnim događajima kod prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i princeze Katarine u Belom dvoru.

Vesna je završila ekonomiju, radila kao novinar, a danas uživa s Predragom i njihovom ćerkicom. Često je na okupljanjima Banijaca i Krajišnika. U dvorište rodne kuće kročila je 2012, prvi put posle „Oluje“.

– Nikada neću zaboraviti da sam devojčica s Banije koja je došla na traktoru u koloni i kad budem imala decu, uvek ću im govoriti da je i Banija njihov dom, kao što je danas Srbija moj dom – ispričala je Vesna 2019. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter