Izvor: INFORMER
13.04.2024 u 14:20
0

GDE JE LEGLO DŽEPAROŠA U BEOGRADU: Rade u grupama i za tren vam iz torbe kradu šta im padne pod ruku

U martu je na području Beograda prijavljena 151 džepna krađa, a na društvenim mrežama sve češće građani jedni druge upozoravaju na džeparoše u pojedinim delovima grada, a trenutno su aktuelni snimci kako "operišu" džeparoši na Kalemegdanu i Dušanovcu.

Kao upozorenje, na društvenim mrežama pojavio se snimak dve žene za koje građani kažu da džepare na Kalemegdanu. Beograđani ove žene opisuju kao “ majstore svog zanata“.Interesantno je da su se u prošlosti najviše krali novčanici, ali sada sve više mobilni telefoni i dokumenti ili prvo što zgrabe iz torbe ili džepa. 

užve u gradskom prevozu, tržnim centrima, prodavnicama, na stanicama, idealna su prilika za džeparoše. Otprilike, petina ukupnog broja krađa u Beogradu su džeparenja. Policijski službenici uglavnom znaju džeparoše, koji su najčešće višestruki povratnici.

U martu je na području Beograda prijavljena je 151 džepna krađa, što je osam odsto manje nego u istom periodu prošle godine, kada su prijavljene 164, podaci su MUP-a.

Najčešće se to dešavalo na Autokomandi, u Knez Mihailovoj, Sremskoj, na Kalemegdanu. I na Tošinom bunaru, gde prolazi nekoliko linija javnog gradskog prevoza i gde se nalazi nekoliko trafika i pekara, slična situacija.

 Dešavalo se da mušteriji priđe neko stran i pokuša da otme torbicu, ne baš konkretno delo džeparenja pod našim kamerama, ali smo imali krađa sa kioska. Nažalost, to se dešava na nedeljnom nivou- kazala vlasnica trafike na Tošinom bunaru.

Video-nadzor pomaže, a čak su se nekoliko puta i građani vraćali do trafike da traže snimak kako bi pronašli lopova.

– Vraćali smo kamere, skidali video-snimke, obaveštavali smo policiju, međutim, oni uglavnom kažu da ne mogu ništa, a sve što mi možemo je da okačimo video-snimak i da tako pokušamo da pronađemo lice. U najvećem broju slučajeva se to i desi dođemo do identiteta lica – objasnila je sagovornica.

 

STRANKINJA (33) PROTERANA NA 5 GODINA IZ SRBIJE: Evo šta je uradila

 

Džeparoši rade po grupama i tačno se zna ko je na kojoj teritoriji. Biraju žrtve, prate ih i čekaju idealnu priliku za krađu, pa građani i ne osete kada su pokradeni, jer bukvalno mogu da otvore torbu dok prelazite ulicu ili čekate autobus.

Iako uz pomoć video snimaka policija ih brzo identifikuje i uhvati, problem nastaje što oni najčešće budu samo novčano kažnjeni, iako je po zakonu za ovo krivično delo zaprečena kaazna do 3 gdoine zatvora.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter