Izvor: NOVA.RS
30.07.2023 u 10:21
0

ZAŠTO JE OD USTAVNOG SUDA ZATRAŽENA ZABRANA LEVIJATANA? Imaju pet presuda za mučenje ljudi koji su kritikovali Pavla Bihalija

Protiv pripadnika pokreta "Levijatan", koji se navodno bore protiv zlostavljanja i mučenja životinja, doneto je pet pravosnažnih osuđujućih presuda zbog zlostavljanja i mučenja ljudi, a u toku je još jedan sudski postupak.

Ustavnom sudu Srbije je na razmatranje stigao zahtev iz Vrhovnog javnog tužilaštva u kome je javni tužilac Goran Ilić zatražio zabranu pokreta „Levijatan“. Ovaj pokret, osnovan 2015. godine nastao je da se bori protiv zlostavljanja i mučenja životinja, ali je zahtev za njihovu zabranu podnet zbo zlostavljanja i mučenja ljudi.

Izvor blizak Ustavnom sudu kaže da je u pitanju je pet pravosnažnih presuda za krivična dela zlostavljanje i mučenje, te da je u toku je još jedan sudski postupak protiv pripadnika ovog pokreta. Scenario je u svim ovim slučajevima bio sličan, a napad je usledio zbog kritika na društvenim mrežama na račun vođe ovog pokreta Pavla Bihalija.

Čak je svojevremeno i protiv njega 2018. godine podneta krivična prijava zbog ugrožavanja sigurnosti, kad je on iskoristio društvene mreže kako bi pretio vlasnicima jednog azila za pse.

Ustavni sud treba da odluči na osnovu činjenica i presuda, postoje i sumnje, koje nisu dobile pravni epilog, ali su vrlo uznemirujuće i govore u prilog da pokret „Levijatan“ treba zabraniti. „Oni imaju sve karakteristike paravojne formacije, osim što nemaju oružje. Makar nemaju vatreno oružje. Postoji jasna struktura, jasna hijerarhija. Oni su uniformisani, imaju istu odeću s karakterističnim logom. Crna odeća koju oni po pravilu nose, karakteristična je za druge pokrete i organizacije koje su krajnje desne orijentacije“, objašnjava sagovornik.

Ova organizacija liči na druge, slične u Evropi, ekstremno desne orijentacije, a i sami članovi „Levijatana“ ne kriju ko im smeta u njihovoj „borbi“, pa često umesto proklamovane zaštite životinja napadaju manjinske grupe koje nisu po njihovom ukusu. To su, pre svih, migranti, ali i Romi, LGBT osobe i politički neistomišljenici, mahom simpatizeri i članovi stranaka koje su građanski orijentisane.

„Kada se pojavljuju, to je u grupi, skandiraju kao po komandi, isto su obučeni. Deluju zastrašujuće na ljude koji su im meta i to nije slučajno“, objašnjava izvor.

Pripadnici „Levijatana“ mogu doneti probleme ne samo ljudima koje targetiraju, već i državi Srbiji, jer je i Evropski sud za ljudska prava zauzeo stav o sličnim organizacijama, koji koriste istu ikonografiju, odeću i načine delovanja.

„Postoji slučaj Vona protiv Mađarske iz 2015. godine. Tada je grupa mađarskih ekstremista, obučenih u crno, prošla kroz jedno romsko naselje, uzvikujući ekstremističke parole. Tada je ta organizacija zabranjena, ali su se žalili Evropskom sudu za ljudska prava jer im je, kako su naveli, ugrožena sloboda izražavanja. Tada je presuđeno da oblačenje crnih uniformi, uzvikivanje parola i slično, predstavlja zastrašivanje, a ne nekakvu slobodu izražavanja“, objašnjava izbor blizak Ustavnom sudu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter