Izvor: Tanjug
09.02.2022 u 13:00
0

GEOMAGNETNA OLUJA OŠTETILA 40 SATELITA: Očekuje se da će pasti na Zemlju

Geomagnetna oluja teško je oštetila 40 od 49 mikrosatelita “Starlink-a” u vlasništvu kompanije “SpaceX” koji su 3. februara lansirani u Zemljinu orbitu, prouzrokujući njihovo nekontrolisano spuštanje iz orbite, zbog čega bi mogli da uđu u atmosferu, navodi se na veb stranici “SpaceX”, kompanije čiji je vlasnik Ilon Mask.

-Nažalost, sateliti koji su raspoređeni u četvrtak bili su značajno pogođeni u petak geomagnetnom olujom. Preliminarne analize pokazuju da je povećan otpor na malim visinama sprečio satelite da započnu ulazak u orbitu, a do 40 satelita će ponovo ući ili je već ušlo u Zemljinu atmosferu- napisala je kompanija SpaceX. 

Sateliti koje je „SpaceX“ lansirao prošle nedelje bili su raspoređeni u početnoj orbiti na samo 210 kilometara iznad Zemlje.

Ta kompanija je saopštila da namerno pušta „Starlink“ satelite u nisku orbitu tako da se mogu “brzo odložiti” u slučaju kvara odmah nakon lansiranja.

Ispostavilo se da je ta praksa učinila flotu ranjivom na geomagnetnu oluju koja se dogodila u petak.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter