Izvor: Tanjug
18.01.2023 u 20:16
0

„ILON MASK JE LAGAO!“ Advokati „Tesle“ obelodanili zašto su izgubljeni milioni dolara

 Advokat koji zastupa investitore kompanije Tesla Inc. izjavo je danas na suđenju u San Francisku izvršnom direktoru Tesle Ilonu Masku da je Mask "lagao" kada je 2018. tvitovao da je obezbedio finansiranje za privatno preuzimanje te kompanije.

Maskovi tvitovi doveli su do toga da „obični ljudi“ izgube milione, rekao je Nikolas Porit, glavni advokat investitora, tokom uvodnog izlaganja pred porotom Saveznog suda u San Francisku, prenosi Rojters.

-Milioni dolara su izgubljeni kada su njegove laži objavljene- dodao je on.

Cene Tesla automobila niže za do 20 odsto u SAD i Evropi: Deo strategije pojeftinjenja!

Teslin investitor Glen Litlton zatražio je odštetu u ime akcionara koji su trgovali akcijama kompanije u danima nakon što je Ilon Mask na Tviteru obelodanio planove za otkup kompanije, u avgustu 2018. godine, zloupotrebivši ovlašćenja predsednika kompanije.

Kako navodi Rojters, na ovom potencijalno dramatičnom suđenju, devetočlana porota će utvrditi da li je Mask kao tadašnji izvršni direktor Tesle svesno prevario investitore tvrdeći u tvitovima od 7. avgusta 2018. da je obezbedio finansiranje od 72 milijarde dolara kako bi Tesla postala njegova privatna kompanija, da bi kasnije još jednim tvitom potvrdio da će ih kupiti po vrednosti od 420 američkih dolara za jednu vlasničku akciju.

Zahvaljujući ovim tvitovima cene akcija Tesle su skočile za vrlo kratko vreme da bi ubrzo, kada se saznalo da je sve spin, pale daleko ispod vrednosti koje su imale pre Maskovih tvitova.

Sud će utvrditi da li su akcionari oštećeni i za koliko.

Ovi tvitovi su privukli pažnju saveznog Regulatornog tela za hartije od vrednosti, koje je utvrdilo da je bilo spekulacija i na kraju se nagodili sa Maskom da prizna prekršaj i plati kaznu od 40 miliona dolara, kao i da se povuče sa pozicije predsednika Tesle.

Američki okružni sudija Edvard Čen, koji nadgleda suđenje, ocenio je da su Maskove izjave o statusu dogovora bile lažne i da je Mask ove tvrdnje izneo nepromišljeno, budući da do dogovora o finansiranju nije došlo.

Mask će ove nedelje imati priliku da pred Sudom objasni svoj postupak.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter