Izvor: Tanjug
15.11.2021 u 10:21
0

Izložba fotografija Pavela Surovog na Sava promenadi

Izložba fotografija „Corona-Kruna“ proslavljenog umetnika Pavela Surovog biće otvorena 17. novembra na Sava promenadi. 

Izložba prikazuje arhaične narodne nošnje u jedinstvenom spoju umetnosti i etnologije kroz modnu fotografiju, a organizuje je „Etnology Fest 2021“ u saradnji sa „Belgrade Waterfront“, Kulturnim centrom „Kisač“ i Slovačkim kulturno-informativnim centrom.

PROČITAJTE JOŠ: NAGRADA ZA NAJLEPŠU LJUBAVNU PESMU: U čast Lenke Duđerski 

Sve fotografije iz „Corona-Kruna“ kolekcije ispričane su u alegorijama, a u prvom planu dominira arhaična slovačka narodna nošnja.

Drugi nivo su krune – oglavlja, prava oglavlja, ali i virtuelni oreoli, utkani na starim prekrivačima za krevete, a treći nivo je ezoterično-duhovna alhemija koja otkriva sublimiranu sakrivenu priču i istorijsku pravu ili imaginarnu ličnost unutar same fotografije.

Umetnički scenario, scenografija, stajling, izbor ćilima i prekrivača, kombinacija nošnji, boja, sam čin fotografisanja i retuširanje, finalni rezultati projekta „Corona-Kruna“ plod su kreativnosti autora Pavela Surovog, njegove imaginacije i duhovnih i filozofskih razmatranja događaja i ličnosti kroz istoriju čovečanstva.

PROČITAJTE JOŠ: PRAZNICI NAM STIŽU: Pet nezaobilaznih filmova za uživanje u toplom domu 

Pavel Surovi je sa ovom etno art izložbom osvojio prvo mesto na međunarodnom festivalu International Baltic Ethnic Fashion Festival IBEFF (Etnomoda) u Rusiji, u kategoriji modne fotografije, a žiri je konstatovao da su njegove fotografije kvalitetom u rangu svetskog modnog časopisa „Vogue“, a da je igra svetla i senki na nivou jednog Karavađa.

Izložba „Corona-Kruna“ je uvertira u „Etnology Fest 2021“,  čiji je počasni pokrovitelja Tamara Vučić, koji se bavi promocijom nematerijalnog kulturnog nasleđa, autora Goge Grubješić, a biće održan od 25. do 27. novembra u tržnom centru Galerija. 

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter