Izvor: Tanjug
14.11.2021 u 15:17
0

Dodeljene godišnje nagrade galerije Kolarčeve zadužbine

Svečana dodela plaketa i godišnje nagrade galerije Kolarčeve zadužbine upriličena je danas u prostorijama ove institucije povodom obeležavanja 143 godine njene delatnosti.

Po rečima Odbora Kolarčeve zadužbine, novinarki lista “Politika“ Biljani Lijeskić pripala je jedna od Plaketa Zadužbine, jer je “nizom intervjua i novinskih izveštaja u rubrici Kultura ukazivala na značaj Kolarčeve zadužbine, ističući odgovornost prema kulturnom nasleđu koju kao društvo treba da gradimo i razvijamo“.

Drugi dobitnik Plakete je Srpski filantropski forum, koju je u ime ove institucije primio novinar Veran Matić. 

PROČITAJTE JOŠ: Potresna ispovest oca Nebojše Glogovca! NIKADA I NIGDE SE NIJE OBRUKAO! 

– Aktivnosti Srpskog filantropijskog foruma podstakle su inicijative Kolarca da razvijamo mreže saradnika sa kojima negujemo vrednosti zadužbinarstva kroz ono što je vrednost ove institucije u kontinuiranom i doslednom sprovođenju volje osnivača – naveo je, između ostalog, Odbor Kolarca u obrazloženju.

Treći dobitnik Plakete Kolarčeve zadužbine je prof. dr Miloš Arsenijević sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, “veliki poštovalac Kolarčeve zadužbine i redovni gost svih programa od ranih 60-ih prošlog veka, svoju karijeru predavača na Kolarčevom narodnom univerzitetu počeo je 1977. godine predavanjem o Platonovom “Fedonu“ u okviru ciklusa Velika dela filozofije“.

PROČITAJTE JOŠ: PREMIJERA NA TOMIN ROĐENDAN: U Aleksincu 20. novembra svečana projekcija dokumentarca o pesniku tuge 

– Imajući u vidu njegov doprinos tribinskom programu Zadužbine i postavljanje najviših standarda javno izgovorene reči, smatramo da bi dodela Plakete prof. dr Milošu Arsenijeviću, iskrenom prijatelju naše kuće i filozofu nauke svetske reputacije, bila pravi način da mu se odužimo za višedecenijski angažman u stalnom širenju i osvajanju horizonata humanističkog znanja, deljenju naučne i filozofske misli, i to upravo sa naše govornice –  naveo je Odbor.

Dobitnica Godišnje nagrade Galerije za najbolju samostalnu izložbu u sezoni 2020/2021. je vizuelna i performans umetnica mr Ivana Smiljanić za izložbu “Portal MMXX“, posvećenu umetnici Mimi Orlović.

– Referišući na detalje iz Miminog života i umetničkog opusa, jednostavnim jezikom i gestovima uz diđeridu, buku, znoj i mnogo perli, Ivana govori o važnim i teškim temama, ali iznad svega, o prijateljstvu, empatiji i ljubavi – navodi se u obrazloženju Odbora.

Priznanja je dobitnicima uručila upravnica Kolarčeve zadužbine Jasna Dimitrijević, a muzički deo programa svečanosti činio je koncert soprana Ane Torbice, najuspešnije mlade umetnice u 2020. godini po izboru Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: Ćerku Vesne Čipčić svi znamo, a EVO kako izgleda njen SIN koji se ne pojavljuje u javnosti (FOTO)

Torbici je ovom prilikom priznanje uručio predsednik žirija UMUS-a Ljubiša Jovanović, koji je istakao da je laureatkinja nagradu zaslužila “svojim mnogobrojnim, širokim aktivnostima u nizu godina koji očigledno njoj trebaju kao ljudska i umetnička potreba“, a uz Torbicu je nastupio i ansambl Nju triniti barok – Meila Tome na blok flauti, Srđan Stanić na violi da gamba i umetnički direktor ovog ansambla, Predrag Gosta, na orguljama i lautenverku.

Repertoar koncerta činila su dela iz perioda renesanse i baroka: “Canzon Prima“ Ðakoma Freskobaldija, arija “Pompe inutili“ Antonija Kaldare, “Baletska svita u de-molu“ Mišel-Rišara de Lalanda, “When Daphne from fair Phoebus did fly“ anonimnog autora, kao i “Laćrimae Pavan“ Džona Daulenda.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter