Izvor: marie claire
09.12.2023 u 13:31
0

DA LI STE MEĐU NJIMA: Četiri reči kojima inteligentni ljudi motivišu sebe u teškim trenucima

Živimo u brzom vremenu, kada treba balansirati između porodice, posla, prijatelja i svih drugih životnih obaveza. Koliko često vam se dogodi da mislite da dalje ne možete?

Lični napredak, ne zaboravite, zavisi isključivo od nas samih i od samomotivacije koju je najteže pronaći kada smo zaglavljeni i preplavljeni negativnim emocijama.

Psiholozi tvrde da ne treba razmišljati o onome šta nas čeka i što će se desiti, već treba sagledati šta smo do sada postigli i uradili.  Evo sjajnog saveta kako da se rešimo ovog osećanja:

„Pogledaj dokle si stigla ili stigao.“

I KOSMONAUTI NOSE SVETSKI BREND: Kosmonautska odela za NASA dizajniraće Prada

Čarobne četiri reči koje nam mogu mnogo pomoći, a da toga nismo ni svesni. Neki to vole da to zovu „Pravilo ponovne procene“ i to je jedno od pravila emocionalne inteligencije , jednostavni okviri koji nam pomažu da razumijemo i upravljamo svojim emocijama u teškim trenucima.

Šta je pravilo ponovne procene ili pravilo preispitivanja? Kako nam može pomoći da prestanemo da mislimo da nismo dovoljno dobri i da krenemo napred?

Pravilo preispitivanja je ukorenjeno u proučavanju emocija i pamćenja. U radu pod naslovom „Asimetrija čeonih/pozadinskih vetrova“, dva psihologa  objašnjavaju da u životu težimo da se fokusiramo na prepreke i izazove (čeoni vetar) i brzo gubimo pojam o pozitivnijim dešavanjima (pozadnski vetar).

Naučnici su pokazali da je način za borbu protiv ove tendencije odvajanje vremena da razmislimo o tome šta je dobro prošlo.

Na primer, studija iz 2005. koju je vodio psiholog Martin Seligman otkrila je da pet do deset minuta svakog dana pišući o stvarima koje su dobro išle povećava sreću učesnika tokom šest meseci.

Zato je pravilo ponovne procene od velike pomoći za lični napredak. Kad god se osećamo neproduktivno ili se plašimo da nećemo uspeti u onome što je pred nama, treba odvojiti vreme da razmislimo i da postanemo zahvalni za ono što smo postigli.

Kada ovo uradimo, postižemo dve stvari:

„Treniramo“ mozak da ceni pozitivnost, jačajući nervne puteve kako bismo lakše zapamtili i cenili ove elemente i motivišemo sebe da idemo dalje.

Recimo da dođemo do kraja dugog radnog dana i osećamo se poraženo. U poređenju sa onim što je ostalo da uradimo, jedva da smo postigli nešto. Fokus nam je naravno na putu ispred nas.

Ali gledajući unazad, šta smo uspeli da postignemo, recimo da li smo nekome pomogli, obavili neke naizgled bezazlene zadatke koji su nas dugo pratili? Čak i ako je odgovor na sva ova pitanja ne, bar smo preživeli dan… To je, samo po sebi, dostignuće.

Pravilo preispitivanja nam daje moć da menjamo svoju perspektivu i stav. Put koji je pred nama i dalje će biti pun izazova.

Ali sutra je novi dan, pun novih mogućnosti. Za sada, budimo zahvalni za ono što smo postigli i za ono što imamo.

Dakle, sledeći put kada osetimo da jednostavno nismo dovoljno dobri, podsetimo se glavnog pravila ponovne procene: Pogledaj dokle si stigao.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter