Izvor: BSC Happy
06.10.2023 u 21:07
0

I KOSMONAUTI NOSE SVETSKI BREND: Kosmonautska odela za NASA dizajniraće Prada

Modna kuća „Prada“ pomoći će u dizajniranju Nasinih odela za sledeću generaciju kosmonauta u misiji „Artemis 3“, 2025. godine. Očekuje se da će unapređena kosmonautska odela pružiti astronautima veći opseg kretanja i fleksibilnost.

Dizajneri i inženjeri modne kuće „Prada“ sa kolegama iz komercijalne kompanije „Aksiom spejs“ pokušaće da razviju svemirska odela nove generacije za nasinu misiju „Artemis 3“, a koja je planirana za 2025. godinu.To bi trebalo da bude prva misija koja će vratiti kosmonaute na površinu Meseca. Novo je to da će među njima biti i žena.

PIJAN KAO MAJKA! Da li znate kako je nastao ovaj izraz?

Modna kuća „Prada“ pomoći će u dizajniranju Nasinih odela za sledeću generaciju kosmonauta u misiji „Artemis 3“, 2025. godine. Očekuje se da će unapređena kosmonautska odela pružiti astronautima veći opseg kretanja i fleksibilnost.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Design Emergency (@design.emergency)

Ako misija uspe to će biti i prvo sletanje na Mesec sa ljudskom posadom od decembra 1972. godine „Apola 17“.

U proces dizajniranja odela zajedno će se uključiti inženjeri i dizajneri italijanskog, luksuznog, modnog brenda „Prada“ i komercijalne svemirske kompanije „Aksiom spejs“. Oni bi trebalo da razviju materijale i karakterističan dizajn, sa ciljem zaštite astronauta od rizika i izazova iz svemirskog okruženja. Posebno će se voditi računa i o uslovima koji postoje na površini Meseca, naglašava se u saopštenju kompanije „Aksiom spejs“.

„Oduševljeni smo partnerstvom sa ‘Pradom’ na dizajnu i izradi svemirskog odelu AxEMU (Axiom Extravehicular Mobility Unit). Pradina ekspertiza u radu sa sirovinama, tehnikama proizvodnje i inovativnim konceptima dizajna doneće napredne tehnologije koje će biti od ključnog značaja za obezbeđivanje, ne samo udobnosti astronauta na površini Meseca već i na temu veoma potrebnih faktora za ljude, a koji nema u kosmonautskim odelima“, istakao je, u pisanoj izjavi, šef kompanije Majkl Sufredini.

Očekuje se da će specijalna odela nove generacije pružiti astronautima bolje mogućnosti za istraživanje svemira.

Jedan od zahteva za kreatore novih odela je i to da astronautima budu obezbeđeni svi „odevni“ uslovi potrebni za pristup, život i rad na Mesecu i oko njega.

Nasa je već predstavila dizajn prototipa za kosmonautska odela misije „Artemis 3“.

U okviru misije planirane za 2025, kosmonauti bi trebalo da odu na Mesec svemirskim brodom „Orion“ i na njegovoj površini provedu nekoliko nedelja.

Očekuje se da će zahvaljujući novim svemirskim odelima astronauti dobiti veći opseg kretanja i fleksibilnost, što bi im omogućilo da istraže više Mesečevih pejzaža nego u prethodnim misijama.

Iz kompanije „Aksiom spejs“ navode da, osim toga, odela treba da obezbede veću zaštitu kosmonauta, da izdrže surovo okruženje i da sadrže specijalizovane alate za istraživanje.

„Etos modne kuće ‘Prada’, koji podrazumeva neprestano razmišljanje o čovečanstvu i njegovom napretku, proširio se na želju za avanturom i hrabrim novim horizontima, a to je svemir“, rekao je „Pradin“ direktor marketinga Lorenco Berteli.

„Počastvovani smo što smo deo ove istorijske misije sa firmom ‘Aksiom spejs’. Naše decenije eksperimentisanja, vrhunske tehnologije i dizajnerska znanja sada će biti primenjene na dizajn svemirskog odela za ‘Artemisovu’ eru. To je istinsko slavljenje moći ljudske kreativnosti i inovacija za unapređenje civilizacije“, poručio je Berteli.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter