Izvor:
08.03.2024 u 11:45
0

BIO JE NAJPAMETNIJE DETE NA SVETU, SA 8 GODINA JE RADIO ZA NASA: Jednog dana je PUKAO, danas ga zovu PROPALI GENIJE, ali on odgovara da je konačno SREĆAN

Korejac Kim Un Jan, koji se smatra najpametnijim čovekom na svetu, 8. marta puni 62 godine. Predviđeno je da će čudo od deteta imati super karijeru u nauci, ali se sada smatra neuspehom. Ali sam Un Ioung ima drugačije mišljenje. On je siguran: glavno je da sledite svoje snove, a ne ono što drugi očekuju.

Rođen 1962. godine u Seulu, dečak je rano počeo da iznenađuje odrasle svojom inteligencijom. Sa šest meseci je govorio koherentno, sa godinu dana znao je celo korejsko pismo. Odakle klincu takve talente je misterija. Ali očigledno je imao dobre gene: dečakov otac je bio profesor fizike na univerzitetu, njegova majka je predavala na medicinskom fakultetu.

Do treće godine Un je rešavao zadatke iz matematike, a posle nekoliko godina savladao je engleski, francuski, nemački i japanski. Detetu je bilo dosadno sa vršnjacima, pa je sa pet godina počeo da pohađa časove fizike na Univerzitetu Hanjang. Istovremeno je izučavao umetnost kaligrafije.

– U prvom razredu sam savladao ceo program osnovne škole, a šest meseci kasnije već sam pohađao srednju školu. U trećoj godini sam završio srednjoškolski program, a u četvrtoj sam postao student“, priseća se Kim Un-jong.

Svet je saznao za čudo od deteta kada je jedan japanski TV kanal snimio priču o njemu. Zatim je Un oduševio publiku rešavanjem složenih matematičkih jednačina pred kamerom i pisanjem poezije na stranim jezicima.

Kada je dečak napunio osam godina, pozvan je da studira u SAD i radi za svemirsku agenciju NASA. Dobili smo zadatak da proučavamo teoriju struna i izračunavamo zapreminu goriva za svemirske letelice.

PREUZETO TELO LAVA: Roditelji nisu došli, nepoznato na kom groblju će biti sahranjen

– Bio sam veoma usamljen. Niko nije bio prijatelj sa mnom. Ako želiš da se sprijateljiš sa ljudima iz NASA-e, moraš da se družiš sa njima, ali meni nije bilo dozvoljeno jer sam bio premlad“, žalio se Un na život u Sjedinjenim Državama.

Godine 1978. uvršten je u Ginisovu knjigu rekorda kao vlasnik najvećeg koeficijenta inteligencije – 210 poena (nivo obične osobe je 90 – 115 poena).

„Želim da idem kod svoje majke”

Kada se činilo da je naučna karijera mladog genija uzletela, on je oštro ustuknuo. Čak ni ponuda za profesora na jednom od vodećih instituta nije mogla da ga odvrati. Šesnaestogodišnji Kim se vratio u Južnu Koreju i upisao ne baš prestižan univerzitet: bez lokalne diplome, svi putevi u njegovoj domovini bili su mu zatvoreni. Odabrao je urbanizam kao svoj poziv i postao inženjer.

Sve ovo vreme Kim je sanjao da postane običan tinejdžer i da živi sa svojom majkom. Priznao je da bi, da je nastavio da radi u NASA-i, izvršio samoubistvo – bio je tako tužan.

„Smatram svoj život uspešnim: radim samo ono što želim“, priznao je Kim Un Jang. Radio je u svojoj specijalnosti i predavao na raznim korejskim univerzitetima. Sada je docent na Koledžu slobodnih umetnosti na Univerzitetu Šinhan.

– Neki misle da su ljudi sa visokim koeficijentom inteligencije nekako svemoćni, ali ne. „Nemam ni muzičkog talenta ni uspeha u sportu“, primetio je Korejac. „Svako ima različite nivoe učenja, nade, talente i snove, i to moramo poštovati.”

Kim retko daje intervjue; interesovanje za njega je izbledelo. Njegovi sunarodnici nisu oprostili čudu od deteta njegovu odluku da postane običan. Un je osnovao porodicu, odgajajući dva sina, koji dugo nisu ni shvatali da im je otac superzvezda.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter