Izvor: happy BSC portal
01.11.2023 u 18:58
0

KORISNE STVARI ZA LJUBITELJE KNJIGE: Evo kako da postanete brzi čitač

Ako isključite televizor i telefon, skoncentrišete se na centralni deo teksta i ne izgovarate reči u sebi kao kad govorite naglas, imaćete vremena za sve kupljene naslove.

Svaki pravi ljubitelj pisane reči raduje se odlasku na Sajam knjiga. Kasnije, međutim, mnogima predstavlja problem to što korice odabranih naslova hvataju prašinu na policama jer je malo vremena za čitanje.

Prosečnom čoveku je za čitanje jedne stranice knjige potreban minut, dok brzi čitači za isto vreme u proseku pročitaju čak pet-deset strana. Trećinu vremena koje provedete u čitanju protraćite ponovo čitajući isti tekst. Većina neefikasno čita jer u sebi izgovara reč po reč kao kad čita naglas.

Brzo čitanje se uči i postoje proverene tehnike koje svako može da savlada. Suština je u brzom uočavanju važnih činjenica u tekstu i sposobnosti da se pročitano i razume.

Tehniku brzog čitanja smislila je američka učiteljica Evelin Vud. Ona je 1958. godine napisala prvu knjigu pod nazivom „Reading Dynamics“. Oni koji su isprobali te tehnike tvrde da je za njih potrebno vremena, strpljenja i taktike. Čak 98 odsto ljudi uspešno je savladalo njena uputstva, a nekima je pošlo za rukom da i do trista puta brže prelaze ispisane stranice.

Pixabay

Na šta da obratite pažnju da biste postali brzi čitač?

Ne izgovarajte reči

Ne izgovarajte reči u sebi dok čitate. Čitanje je znatno sporije ako to činite. Pokušajte da se odviknete!

U serijama

Čitajte u serijama od po 20 minuta. Prvih deset odvojte za čitanje važnih informacija, a za vreme drugih deset svojim rečima ukratko napišite najbitnije što ste čitajući zapamtili. To je posebno korisno za đake i studente.

Bez buke

Rešite se buke. Utišajte telefon, isključite televizor i muziku. Tišina će vam pomoći da razumete svoje misli i otkrijete kako čitanje utiče na vas.

Više reči

Čitajte više reči istovremeno. Za razliku od đaka prvaka koji u početku čita reč po reč, vi ste u stanju da čitate tri reči istovremeno. Pokušajte, brzo prelazi u naviku.

NEKA VAM DOM BUDE PRIMEĆEN: Jesenja dekoracija vrata koja će svakoga ostaviti bez daha

Prst ili olovka

Nije sramota koristiti prst ili olovku da biste pratili red koji čitate, naročito ako su tekstovi dugi.
Usredsredite se na centar teksta. Paragrafi ne smeju da vam odvlače pažnju.

Ne vraćajte se

Izbegavajte da se vraćate na ono što ste pročitali. Brzi čitači uvek nastavljaju dalje u nadi da će propuštene informacije nadoknaditi kasnije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter