Izvor: telegraf.rs
23.10.2023 u 16:35
0

MISTERIJA REŠENA: Zašto je 10 milijardi snežnih kraba umrlo od gladi u Beringovom moru?

Biolozi su rešili misteriju zašto je oko 10 milijardi snežnih kraba nestalo iz Beringovog mora 2018/2019 – voda im je bila pretopla.

 

Snežne krabe su relativno male krabe, koje uprkos svom imenu nisu bele – one su crvene kao jastozi. Žive na dnu okeana u plitkim oblastima i konzumiraju se kao morski delikates.

Aljaski ribari (i naučnici) su prvi put primetili drastično opadanje njihovog broja 2021. godine. Onda su, zbog pandemije, izlov i izučavanje kraba pauzirani godinu dana. Pun obim nestanka kraba je sagledan tek početkom 2023 – više od 10 milijardi je nestalo.

TUŽNA VEST ZA LJUBITELJE ŽIVOTINJA: Uginuo Bobi, najstariji pas na svetu

Istraživački tim je počeo sa pregledanjem susednih oblasti, nadajući se da su se krabe prosto preselile, ali od njih nije bilo nikakvog traga.

Istraživači su se zatim, primećujući da je ta oblast doživela toplotni talas pre i tokom nestanka kraba, okrenuli rezultatima ranije studije koji su pokazali da se energetske potrebe kraba povećavaju kad se temperatura vode povećava. Zaključeno je da se, ako je temperatura vode povećana za tri stepena, kalorijske potrebe kraba udvostručuju.

Evidencija je pokazala da je tokom toplotnog talasa temperatura vode porasla za tri stepena, što znači da bi krabama bilo potrebno duplo više hrane da prežive. Istraživački tim je takođe otkrio da je baš uoči toplotnog talasa populacija kraba uveliko porasla, pa je došlo i do velikog porasta nadmetanja za hranu. I to je, zaključuju istraživači, dovelo do toga da krabe umru od gladi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter