Izvor: BSC HAPPZ/TELEGRAF
14.12.2023 u 14:35
0

KRIJU VELIKU TAJNU? Drevni artefakti nađeni na dnu mora

Istraživači su u oktobru pronašli drevne artefakte u blizini ostrva Kapri (Napuljski zaliv), koji bi mogli da dovedu do novih, zapanjujućih otkrića.

Arheolozi i policija Napulja udružili su snage kako bi izvukli na površinu predmete napravljene od opsidijana, svetlucavog vulkanskog kamena koji nastaje (brzim) hlađenjen lave.

Najznačajniji predmet je težak osam kilograma, a nađen je na dubini od 30 do 40 metara. Potpuno je zbunio istraživače, jer ne mogu da dokuče čemu je služio.

Predmet na sebi ima oznake, rezbarije, koje potvrđuju da je oblikovan ljudskim rukama.

KAKAV JE OVO STVOR?! Mrežama kruži snimak koji izaziva jezu! (VIDEO)

Fantastično otkriće podstaklo je spekulacije o mogućnosti pronalaženja potonulog plovila iz vremena neolita, dakle 8.000 do 5.000 godina p.n.e.

“Neophodno je izvršiti opsežno istraživanje morskog dna kako bi se potvrdilo prisustvo trupa ili drugog teretnog materijala“, rekao je arheolog Marijano Nuco.

Ukoliko bi istraživači pronašli plovilo iz mlađeg kamenog doba, to bi bilo prvo otkriće takve vrste.

Ostaci neolitskog trupa nikada nisu pronađeni u mediteranskim vodama. Postoje slučajevi čamaca otkrivenih na evropskom kopnu ili u slatkoj vodi, jezerima, rekama”, objasnio je Sandro Baruči, istraživač i autor knjiga o drevnom pomorstvu.

Dakle, postoji puno nepoznanica, a dalja istraživanja utvrdiće kako su se neobični predmeti našli na morskom dnu, i kakvu je ulogu igralo ostrvo Kapri u praistoriji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter