Izvor: Informer
23.10.2023 u 07:43
0

OVO JE SRPSKI NOTR DAM: A tek da vidite šta ima unutra!

Crkvu Presvete Bogorodice u Donjoj Kamenici kod Knjaževca zbog neobičnog arhitektonskog stila za naše svetinje, zovu i srpkim Notr Damom! Ona je obavijena velom misterije ne samo zbog uticaja gotskog stila gradnje već i zbog vremena kada je podignuta, ali i zbog neverovatnih fresaka koje su oslikane vizantijsko plavom bojom...

Selo Donja Kamenica nalazi se na petnaestak kilometara regionalnim putem od Knjaževca prema Pirotu. Crkva posvećena Bogorodici sagrađena je između 13. i 14. veka, ali se pouzdano ne zna ko je bio njen ktitor. 

Ana Brdarac Mladenović iz turističkog info centra kaže da to nije jedina zagonetka u vezi sa ovom svetinjom i da je sličnost s katedralom u Parizu, Notr Damom očigledna naročito s prednje strane, ali ističe i da je specifičnost što su freske slikane retkom vizantijsko plavom bojom.

– Ova boja je zastupljena je još na Hilandaru, Sopoćanima i Studenici. Zanimljivo je da su do pandemije korone ovde obično dolazili samo Bugari, a posle korone, kao da su je Srbi otkrili, i počeli s više da je posećuju – kaže Brdarac Mladenović.

Crkva ima i sprat a na spratu se nalazi freska Svete Petke obnaženih grudi, koja je jedinstvena u našem freskoslikarstvu.

 Sve freske sem Tajne večere i Svetog Lazara su oštećene jer su žene nekada pod uticajem paganskih običaja smatrale da će lečiti vid ako izgrebu lice freske – otkriva ona.

Kakve još tajne krije ova sveta građevina i kako je opstala u doba komunizma, pogledajte u prilogu emisije „Alo, Beograde, Srbija zove“:

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter