Izvor: Happy BSc Portal/B92.rs
27.11.2023 u 14:20
0

PRIRODA JE ZAISTA MAGIČNA: Ova pećina oduzeće vam dah (VIDEO)

Pravo prirodno čudno nalazi se na granici pećine i jezera u Tajvanu.

Naša prelepa planeta koju nazivamo domom (i koju često tako olako shvatamo zdravo za gotovo) je zaista neverovatno mesto. Neka njena lica su, međutim, neobičnija, čudnija i neobičnija od drugih. Jedan takav se nalazi na dalekom Tajvanu, u blizini grada Tajnana.

Reč je o zanimljivom lokalitetu pod nazivom „Vater and Fire Cave“ ili „Izvor vode i vatre“ (na engleskom Water and Fire Cave ili Fire and Water Spring). Sam naziv ovog neobičnog mesta nagoveštava o čemu se radi, iako je reč o potpuno nespojivim opcijama za koje bismo definitivno rekli da ne mogu da žive u „simbiozi“. Međutim, ova pećina, odnosno izvor, pokazuje da je to ipak opcija.

PLAMEN NEPREKIDNO GORI 300 GODINA

Pećina vode i vatre je poznata kao jedno od prirodnih čuda Tajvana. Nalazi se na svim listama tamošnjih destinacija koje svaki posetilac tog grada i okoline treba da poseti. Neobičan fenomen nalazi se u selu zvanom Guanziling u okrugu Bajhe na Tjenanmenu, a otkriven je 1701. godine kada je monah slučajno naišao na njega. Verovatno je ostao bez reči, kao i većina posetilaca – naime, jezero iz kojeg se diže plamen i ližu mokre stene na koje se sliva voda nije svakodnevni prizor.

Osim neobične kombinacije vatre i vode, fascinantno je i starost plamena. Kažu da gori najmanje 300 godina. Ranije su, piše internet, njeni jezici bili mnogo izraženiji i viši i dostizali su visinu od tri metra. Ali, rekli bi neki, i ove današnje su sasvim dovoljne. Naime, iako su posetioci nekoliko metara udaljeni od „gorele vode“, i dalje mogu da osete vrućinu na ovaj način.

U VODI SE VIDE MEHURIĆI METANA

Fenomen kome svedoče turisti danas ima, naravno, naučno objašnjenje. Naime, lokalitet i okolina nalazi se na području jednog od niza raseda koji se prostiru preko Tajvana.

OVE TRI STVARI TREBA DA LAŽETE NA RAZGOVORU ZA POSAO: Ako ne želite da ga uprskate

Plamen se navodno zapalio nakon jednog od zemljotresa koji je otvorio tamošnje pukotine iz kojih je prirodni gas, odnosno metan, počeo da šiklja na površinu.

Tamo se „bazen“ metana nalazi ispod „pravog“ vodenog bazena, a ako se bolje pogleda, vidi se da je sama voda puna metanskih mehurića tik uz stene. Dakle, vatra počinje na samoj granici između stene i vode i penje se uz stenu iz koje voda teče.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter