Izvor: Happy BSC Portal
20.11.2023 u 20:27
1

ŠTA ZNAČI SVAKI UKRAS NA SLAVSKOM KOLAČU: Evo da li smeju da se jedu na dan slave

Slavski kolač ukrašava se različitim motivima, a svaki od tih ukrasa od testa ima svoje značenje.

Slavski kolač je jedan od najbitnijih elemenata slavske trpeze kao simbol tela Isusa Hrista, a vino kojim se kolač preliva predstavlja njegovu krv. On je uvek okrugao i ukrašava se figurama od testa, koje su simboli želja domaćina i domaćice za blagostanje porodice.

Ukrasi na slavskom kolaču mogu da variraju u zavisnosti od dela Srbije u kome se kolač pravi. Ipak, svi slavski kolači sadrže zajedničke ukrasne elemente koji su stari koliko i tradicija proslavljanja krsne slave. Svaki ukras, odnosno figurica, pravi se od testa i ima svoje značenje, te nije svejedno šta će se staviti na slavski kolač, ističe Agromedia i otkriva značenja motiva koje najčešće viđamo.

Pixabay

Prvo, važno je da slavski kolač u sredini ima šaru u obliku krsta i da bude optočen vencem od pletenice.

Zatim, najvažniji simbol je pečat prosfornik, koji označava veru. Reč je o drvenom pečatu na kom su ugravirana slova ИС ХС НИ KA što znači: „Isus Hristos pobeđuje“. On se stavlja na centralni deo kolača i na sve četiri strane po obodu. Pečat se kupuje u crkvi, a najčešće se u mnogim porodicama prenosi sa generacije na generaciju.

U sredini kolača se obavezno zabode parče osvećenog bosiljka.

Ostali ukrasi mogu biti brojni i različiti, ali su obavezni: klas žita, ptica, cvet, grozd, knjiga i bure. Oni se stavljaju u polja između krakova krsta, a dovoljno je da u svakom od četiri polja bude po jedan ukras.

SPASITE NEUSPELI OBROK: Od zagorelog mesa do preslatkog kolača

Grožđe, bure i klas žita simbolišu rodnu godinu, izobilje, bogatu trpezu, pune ambare i dobru berbu.

Ptica odnosno golub ima značenje Svetog Duha, a predstavljaju i simbol mira i zdravlja.

Knjiga je simbol znanja i uspeha. Od ostalih simbola dodaju se još cvetovi koji znače lepotu i čistoću duše ukućana.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “ŠTA ZNAČI SVAKI UKRAS NA SLAVSKOM KOLAČU: Evo da li smeju da se jedu na dan slave”

  1. Knjiga je Biblija , može se dopisati na njoj nešto po želji domaćice , ja stavim imena mojih mame i tate , ovde na vašoj slici Slavskog kolača jako je lepo uradjen krst kao i ptica.
    I šta bi : da li smeju da se jedu na dan Slave ukrasi sa kolača ?.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter