Izvor: b92
25.11.2023 u 12:34
0

„VRATA PAKLA“ ZAISTA POSTOJE: Sada su glavna turistička atrakcija (VIDEO)

Ako ste se ikada zapitali da li postoje vrata pakla i kako ona izgledaju, evo odgovora - postoje.

Ako ste se ikada zapitali da li postoje vrata pakla i kako ona izgledaju, evo odgovora – postoje.

Nalaze se u pustinji u Turkmenistanu, njihov prečnik je oko 70 metara, duboki su 30 metara i neprekidno gore decenijama. Bez sumnje, to je jedno od najneobičnijih mesta na svetu koje je postalo jedna od poznatih turističkih atrakcija Turkmenistana. Koliko će to trajati, ostaje da se vidi, jer su nadležni već nekoliko puta koketirali sa idejom da se ugasi taj neverovatan plameni pukotin u pustinji Karakum, nedaleko od sela Darvaza. Ali počnimo od samog početka, a on je – nekako, logično – neka vrsta misterije.

Evo šta i kakve tajne kriju „kapija pakla“ u Turkmenistanu!

NAJVEĆE REZERVE PRIRODNOG GASA U SVETU

Kako tačno ‘Vrata pakla’ (njihov popularni naziv, na engleskom, je Vrata pakla ili Vrata pakla, a u suštini se zovu krater Darvaza, ili od 2018. zvanično Sjaj Karakuma) nije sa sigurnošću utvrđeno i danas. I, naravno, neće vas odvesti u pakao, već u ležište gasa, kome ipak duguju svoj „večni” sjaj. Naime, mesto gde se nalazi kapija krije ogromne rezerve prirodnog gasa, a sam Turkmenistan se može pohvaliti šestim najvećim rezervama prirodnog gasa na svetu.

SOVJETSKI NAUČNICI SU GA ZAPALILI, ALI SU PODCENILI KOLIČINU GASA?

Prema najpopularnijoj verziji priče, Kapije pakla, koje se nalaze na području koje je takođe proglašeno rezervatom prirode 2013. godine, nastale su ljudskom aktivnošću. Naime, priča se da su sovjetski naučnici tražili naftu i bili uvereni da su je pronašli. Kada su 1971. počeli da buše, ispod bušilice se otvorio veliki krater i progutao ga. Kada su shvatili da su zapravo otvorili ležište gasa, na kraju su ga zapalili kako bi sprečili dugotrajno oslobađanje toksičnih gasova, verujući da će ono izgoreti i ugasiti se samo od sebe za najviše nekoliko nedelja.

Ali to se nije desilo. Potcenili su količinu gasa, odnosno metana koji se tamo nalazi. S druge strane, lokalno stanovništvo i neki geolozi Turkmenistana pričaju nešto drugačiju priču – da je krater nastao šezdesetih godina prošlog veka i da je ostao nezapaljen do 1980-ih.

PUSTIO JE DA SE ZAPALI PRIPREMAJUĆI SE ZA SILAŽENJE U KRATER

Bilo kako bilo, jedan čovek je odlučio da „ide do đavola“. Bio je to istraživač Džordž Kurunis, čiju je ekspediciju na dno gorućeg kratera – gde je otišao da prikupi uzorke zemljišta (da vidi da li postoji neki organizam koji bi mogao da preživi u takvom okruženju) – delimično finansirao National Geographic. u seriji Umri pokušavajući. U krater se spustio 2013. godine, a podvigu su prethodile pripreme od godinu i po dana – od dobijanja dozvole, sređivanja logistike, okupljanja ekipe i vežbanja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter