Izvor: b92
25.11.2023 u 12:07
0

KAFIĆ U SRED CRKVE: U ovom kafiću u Londonu nalazi se spoj duhovnog i modernog

Da li ste znali da se se u crkvi, staroj 900 godina, u Londonu nalazi kafi?

London je, bez sumnje, jedan od najfascinantnijih gradova na svetu. Moćan i živopisan, pun istorije i čudnih priča, ludih žurki, prelepih šetnji, neverovatnih muzejskih eksponata i pogleda… Čak i kada mislite da ste videli sve njegove znamenitosti i zanimljive lokacije, London je grad koji vas uvek nečim iznenadi novo i neobično. Na primer, lako biste mogli da posvetite celo putovanje njegovim restoranima, kafićima i barovima. Jedan od neobičnijih zove se Host Cafe i nalazi se u crkvi staroj 900 godina, u kojoj se i danas održavaju mise

JEDINSTVENA CRKVA JE JEDAN OD NAJBOLJIH PRIMERA GOTIKE 17. VEKA

Crkva Svete Marije (na engleskom St. Mari Aldermari) je anglikanska crkva koja se nalazi u londonskom Sitiju, na raskrsnici Bow Lane i Watling St. Srednjovekovnog je porekla, stara je najmanje 900 godina, a obnova je počela u 16. veku. Smatra se najstarijom crkvom u Londonu koja nosi Marijino ime. Posle velikog požara 1666. godine, obnovljena je u gotičkom stilu i jedan je od najboljih primera gotskog stila 17. veka. Više puta je obnavljan tokom vekova, posebno posle razaranja u Drugom svetskom ratu, a poslednju veću rekonstrukciju doživeo je 2005. godine.

NA CRKVENIM KLUPAMA MOŽETE DA PIJETE KAFU, JEDETE KOLAČE ILI OTVARATE LAPTOP I RADITE

Početkom 2010. godine londonski episkop i arhiđakon pozvali su hrišćansku zajednicu Moot da osnuju svoje sedište u crkvi Svete Marije. Članovi zajednice prate „ritam života“ i praktikuju duhovne prakse kao što su molitva, meditacija, ali i prihvatanje, kreativnost i gostoprimstvo. Stoga nije iznenađujuće što su dve godine kasnije, 2012. godine, u crkvi otvorili Host Cafe, kafić u kojem možete popiti kafu, smutije, pojesti kolače ili čak otvoriti laptop i završiti zaostatak koji vas čeka na poslu u crkvene klupe. Poznati su po tome što prodaju samo kafu “fair trade”, odnosno etički uzgajanu i distribuiranu.

NEKAD SU SLUŽILI VOLONTERI, A SAD SU PLAĆENI KONOBARA I BARMEN

Ona je do danas ostala aktivna crkva, u kojoj se vikendom održavaju mise, tokom nedelje molitva i meditacija, ali su dobrodošli svi koji samo žele da popiju kafu u prelepom gotskom okruženju. Kafić je zatvoren subotom i nedeljom, kada se održavaju mise, a sami organizuju grupne molitve, meditacije, pa čak i časove joge tokom nedelje. U početku su u kafani radili isključivo volonteri iz zajednice.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter